Image

Reizen door Indonesië

Op deze pagina vindt u per eiland (soms per provincie) een beschrijving van de belangrijkste bezienswaardigheden.
Bali, Lombok en andere eilanden in West Nusa Tenggara, Sumatra, Java, East Nusa Tenggara, Kalimantan, Sulawesi, Maluku, Papua

Indonesië


View Larger Map

Find more details in our free e-Book Visiting Indonesia.


Sumatra

Batam
Het eiland Batam ligt voor de kust van Singapore. De oversteek per veerboot duurt ongeveer een uur. Batam is een belangrijk industrieel gebied, maar heeft ook veel te bieden op het gebied van recreatie en entertainment.

Banda Aceh
Het semi-autonome Aceh (Atjé) is de enige provincie waar de islamitische Syaria wetgeving van kracht is. Ook niet-moslims moeten zich aan de kledingvoorschriften houden. Aceh werd in 2004 getroffen door een verwoestende tsunami, die bijna 200.000 mensen het leven kostte.

Medan
De stad Medan is de uitvalsbasis voor trips naar Prapat en het Tobameer.

Gunung Leuser
Het Gunung Leuser National Park is wereldvermaard. Hier kunt u de opvangcentra voor orangutans bezoeken.

Prapat
Zie de beschrijving bij Tobameer en Samosir.

Nias
Het eiland Nias ligt voor de kust van West Sumatra. It is er rustig. De accommodatie is eenvoudig. De hoofdattractie is de branding, waar veel internationale surfers op af komen.

Bukittinggi
Ook in de koloniale tijd was de vallei van Sianok een bezienswaardigheid. Bezoek ook het Singkarakmeer.

Mentawai
Ook de Mentawai eilanden zijn niet geschikt voor massatoerisme. De eilanders wonen nog steeds relatief geïsoleerd van de moderne indonesische samenleving. Net als Nias is Mentawai een favoriete plek van veel surfers.

Padang
Wel eens Rendang geproefd? Padang is de bakermat van rendang en de bekende Padangse keuken. 40 Kilometer buiten de stad ligt het eilandje Cubadak. Het is een fijne plek om te snorkelen en te duiken. Logeer in Paradiso Village (met italiaans management).

Palembang
De bekendste sight is de Ampera Brug over de brede Musi. Langs de oevers zijn er drijvende restaurants en winkeltjes. Een rustpunt is Punti Kayu park.


Sumatra Links
belitungisland.com (site in English and Indonesian promoting little known and out of the way nature resort Belitung Island)  
Paradiso Village (Paradiso Village resort in Cubadak Island off the coast near Padang) 
trijaya-travel.com (tours for individuals and groups throughout Indonesia, but with special emphasis on Sumatra and orangutan reservation in Gunung Leuser National Park)

Java

West Java: Ujung Kulon
In het Nationale Park leven nog enkele javaanse neushoorn. Als het veilig genoeg is, kunt u vanuit Ujung Kulon u een boottrip maken naar de zeer actieve vulkaan Anak Krakatau in de zeestraat tussen Java en Sumatra.

Banten
Hier vindt u hotels aan het strand en de drukke veerhaven met overtochten naar Sumatra. 
In Banten wonen de Baduy, een etnische groep die ervoor kiest om in afzondering te leven van de rest van Indonesië.

Pelabuhan Ratu
Aan de ruige zuidkust van West Java ligt Pelabuhan Ratu. De plaats is makkelijk bereikbaar vanuit Jakarta, Bogor en Bandung. Behalve zicht op de Indische Oceaan, heeft Pelabuhan Ratu ook tropisch bos. De meeste overnachtingsmogelijkheden zijn eenvoudig. Het Samudra Beach Hotel is met ontwikkelingsgeld gebouwd tijdens het bewind van president Soekarno.

Jakarta (DKI Jakarta)
De hoofdstad van Indonesië is met recht een smeltkroes. De oorspronkelijke bevolking (Anak Betawi) is nu een minderheid. 

Wie Jakarta zegt, bedoelt daarmee meestal de hoofdstad en de agglomeratie. Samen bestaan die uit de steden Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang en Bekasi (afgekort tot Jabodetabek).

Bezienswaardigheden zijn onder meer Taman Mini Indonesia (het Madurodam van Indonesië, maar dan op zeer grote schaal), Sea World bij Ancol en Ancol Dream Land, het Nationale Monument (Monas), het theater Taman Ismail Marzuki, het Wayang Museum, de vogelmarkt (Pasar Burung), de Istiqlal moskee en de haven Sunda Kelapa waar nog elke dag houten schepen (pinisi) laden en lossen op traditionele wijze. Niet ver van de haven, in het oude stadsdeel bij Jalan Pakin en Kali Besar staat de oude vuurtoren Menara Syahbandar. Verder is er een maritiem museum en Cafe VOC Galangan.
Het Nationaal Museum (Museum Fatahillah) was Batavia's stadhuis in de nederlandse tijd. Vooral op de (autovrije) zondag is het er een drukte van belang.
Dubbeldekker bussen voor toeristen rijden langs de belangrijkste plaatsen in de stad.
Shop until you drop in een van de talloze shopping malls: Jakarta heeft de hoogste 'mall-dichtheid'  per capita.
Jakarta is berucht om de enorme files, die de stad bijna 24 uur in haar greep houden. 

Op zoek naar een niet al te drukke (woon)omgeving? Kemang is voor veel expats de favoriete buurt.

Pulau Seribu (Duizend Eilanden) 
In de Javazee, ten noorden van Jakarta ligt een reeks eilandjes. Ze zijn vooral in trek als weekendbestemming voor welgestelde Jakartanen. Op een aantal eilandjes zijn cottages aan het strand te huur. Reisbureaus organiseren all-in weekend of mid-week arrangementen.

Bogor
In bogor regent het bijna elke dag. Dat is goed te zien aan de overvloedig groene natuur, zoals in de botanische tuin. De tuin grenst aan het presidentiële paleis. Het was ooit de ambtswoning van de koloniale Gouverneur-Generaal. Dicht bij Bogor is het beroemde safari park.

Puncak
Halverwege Bogor en Bandung ligt de koele bergplaats Puncak. er zijn veel weekend cottages, hotels en restaurants. Puncak is een geliefd oord om de weekends door te brengen. Buiten Puncak vinden wij de eerste theeplantages (theetuinen).

Bandung
Bandung was ooit het Parijs van Java. Ook al is er veel van dat 'Parijs' verdwenen, enkele art deco gebouwen staan nog fier overeind, zoals Hotel Homann aan Jalan Asia Afrika.
Dankzij het koele klimaat gedijen aardbeien hier goed.
Er zijn maar weinig plaatsen in Indonesië, die geen culinair centrum zijn. Bandung is zeker een culinair centrum. Het begint al met een pancake breakfast, Bandung stijl, in Pancake Braga Permai restaurant. In Paskal Hyper Square kunt u een keuze maken uit een menukaart met 1.100 gerechten.
Hollandse snoep, desserts, taarten en koekjes zijn te vinden bij de Bandungse Melk Centrale, Toko Roti Bawean (voorheen 'Sweetheart') en Sumber Hidangan.
Jalan Braga is van oudsher de trendy winkelstraat. Van traditionele West Javaanse angklung muziek kunt u genieten bij Saung Angklung Udjo.
Natuurlijk moet u ook de Tangkuban Perahu volkaan beklimmen. De warme bronnen van Ciater zijn een begrip. 

Jatiluhur
De Jatiluhur dam en het stuwmeer zorgen voor elektriciteit en irrigatie voor de boeren in de wijde omgeving. Er is ook een park met bungalows.

Pangandaran
Aan de zuidkust van West-Java ligt de populaire plaats Pangandaran. Vanuit deze plaats kunt u door de heuvels hiken of luieren aan het strand. De hotelaccommodatie is eenvoudig.

Central Java: Semarang
Semarang is de hoofdstad van de provincie Midden-Java. De oude stad is lange tijd erg verwaarloosd. Gebouwen uit de koloniale tijd staan op instorten, maar worden nu gelukkig een vooor een opgeknapt.

Bezoek de oude chinese tempel Watu Gong en het spoorwegmuseum (het voormalige station Willem I) in Ambarawa. De stad Jepara is beroemd om haar houten meubelen, veelal van teak.
Een kijkje in de tijden van weleer? Ga dan naar Toko Oen en geniet van vele koloniale hapjes.

Karimunjawa
Het nationale park Karimunjawa is een kleine archipel in de Java Zee, ten noorden van Semarang. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van zee, strand, duiken en snorkelen. Het is uitsluitend bereikbaar met Nam Air vanuit Semarang (drie vluchten per week), of per boot vanuit Semarang of Jepara.

Baturraden
Het Wana Wisata park geeft bezoekers een indruk van de oorspronkelijke vegetatie van het eiland Java. Het park is makkelijk te bereiken vanuit Pangandaran, Semarang, Magelang en Yogyakarta. 
Stop voor een hapje en een drankje in Purbalingga, een van Java's schoonste steden.

Dieng Plateau
De koele hoogvlakte van Dien ligt op een hoogte van zo'n 2,000 meters. Bij slecht weer kan het er zelfs hagelen! Bezienswaardigheden zijn de vulkanische activiteit, een natuurpark en een aantal kleine tempels.

Magelang
De Borobudur tempel is een van de acht wereldwonders. Het complex bevindt zich even buiten de stad Magelang. De beste tijd om de Borobudur te bezoeken is rond zonsopgang en voor zonsondergang.
In de nabijheid bevinden zich de kleinere tempels Candi Mendut en Candi Pawon. Er is ook een boeddhistisch klooster.
Wie de Borobudur en de andere tempels bezoekt, mag geen blote benen hebben. Ter plaatse kunt u een sarong huren -en paraplu's tegen de hitte.

Mesastila Resort in Losari ligt in een koffieplantage. Het is een hotel zonder kamers. In plaats daarvan overnachten de gasten in luxe villa's. Het hoofdgebouw bestaat uit een volledig gerenoveerd gebouw uit de koloniale periode.

Salatiga
Het is maar een uurtje rijden van Semarang, Surakarta of Yogyakarta naar het lieflijke bergstadje Salatiga. De belangrijkste attractie van Salatiga is de frisse lucht en het uitzicht op de vulkaan Merbabu.
Met haar drie universiteiten noemt Salatiga zich met trots een stad van wetenschap en kennis.

Ambarawa:
Ongeveer tien kilometer van Salatiga of 30 kilometer ten zuiden van Semarang ligt het provincieplaatsje Ambarawa. Destijds was Ambarawa een garnizoensplaats. Het is ook de locatie van het kleine spoorwegmuseum in het voormalige station Willem I. Het stationnetje lijkt op het station van Haarlem. De collectie bestaat uit een aantal stoomlomotieven. Ze worden onderhouden door vrijwilligers en kunnen niet rijden. Het museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van de koloniale spoorwegen in Java.

Er wordt nu hard gewerkt aan het herstel van stoom voor toeristische ritjes.

Klaten
In Klaten, vlakbij Yogyakarta, bevindt zich het Suikermuseum (Museum Gula). Het bevindt zich in een voormalige suikerfabriek met koloniale architectuur. 

Solo (Surakarta)
Samen met Yogyakarta is Solo het centrum van de javaanse hofcultuur. De stad heeft zelfs twee paleizen (kraton), namelijk van twee elkaar beconcurrerende koninklijke families: Kasunan en Mangkunegara. Tawangmangu is een bekend park. De meeste winkels zijn te vinden langs Jalan Selamat Riyadi. 

Bij het naburige dorp Singaran zijn in 1891 de resten opgegraven van de ‘Java Mens’ (Pithecanthropus erectus).

Daerah Istimewa Yogyakarta: Yogyakarta
In Yogyakarta (Yogya) is het paleis van de Sultan (kraton) aan de zuidkant van de alun-alun (het grote open veld) een must. Let wel op, want er zijn twee ingangen. De ingang onmiddellijk bij de alun-alun geeft geen toegang tot het eigenlijke paleis. De ingang daarvan ligt nog circa vijftig meter verder, bij een pleintje met een grote antieke klok. Het is er altijd druk met toeristen, verkopers en betjaks. De bezichtiging sluit om 14.00. Zondagochtend zijn er traditionele wayang dansen van 11:00 tot 12:00. 

Dicht bij de kraton ligt het Waterpaleis (Tamansari). De voormalige vogelmarkt ontwikkelt zich tot een plek met allerlei trendy koffietentjes.

De belangrijkste winkelstraat is Malioboro met een niet te grote mall (Mal Malioboro). Aan het eind van de straat is de grootste overdekte markt van het land te vinden: Beringharjo. Schuin tegenover Beringharjo is de meest gevarieerde souvenirwinkel: Hamzah Batik. Op de bovenste verdieping is een semi-openlucht restaurant.

Na Beringharjo komt u bij Fort Vredeburg, een museum met een aantal koffietentjes. Tegenover het fort ligt het presidentiële paleis.

De meest luxe malls zijn Ambarrukmo Plaza (Amplaz) en Hartono Mall (de grootste in de regio).

In het weekend is Tugu (monument) de plek waar veel jongeren samenkomen om te zien en gezien te worden.

Vanuit Yogya zijn er dagelijks tours naar de Borobudur, vaak in combinatie met de Prambanan en Kalasan tempels. 
Ten noorden van Yogya ligt de vulkaan Merapi. Veel mensen gaan in het weekend graag naar het koele dorpje Kaliurang op de helling van de vulkaan. Je kunt er wandelen in het bos op de vulkaanhelling. Oostelijk van Kaliurang zijn de resten te zien van dorpjes die enkele jaren geleden door de lava zijn bedolven.
Beklim de berg uitsluitend met een ervaren gids. 

Aan de kust ligt het populaire strand van Parangtritis (de onderstroom is levensgevaarlijk, dus ga alleen pootjebaden). 

Dankzij de verbeterde infrastructuur is het nu erg eenvoudig om ook de mooie strandjes te bezoeken van Baron, Ngobaran en Drini Indrayanti.

In de omgeving van Yogya zijn uitstekende mogelijkheden voor white water rafting.
Toch liever een beetje rustig aan doen? Er zijn kook- en batiklessen. 
In het plaatsje Imogiri ligt de koninkliijke begraafplaats. Bezoekers moeten zich in traditionele javaanse kleding hullen, die ter plaatse te huur is.

Een bezoekje aan de zilversmeden in Kotegede blijft de moeite waard.

Tip: Het traditionele gerecht in Yogya is gudeg. De beste keuze aan restaurantjes is te vinden aan Jalan Wijilan.
Tip: de beste money changer is Barumun Abadi (linker vleugel buiten Hotel Inna Garuda).
Tip: op de ondergrondse verdieping van Malioboro Mall (Jl. Malioboro) heeft boekwinkel Periplus een uitgebreide selectie boeken, kranten en tijdschriften in het Engels.

Prambanan
Het dorp Prambanan is bekend door het hindu tempelcomplex van dezelfde naam. Het complex is erkend als wereld cultureel erfgoed. Het Ramayana ballet dat dat 's avonds in het openlucht theater wordt opgevoerd, mag niemand missen. 

Oost Java: Trowulan
Ongeveer 60 km zuidwestelijk van Surabaya, aan de weg naar Solo light het plaatsje Trowulan, ooit de hoofdstad van het koninkrijk Majapahit. Het museum is de belangrijkste trekpleister.

Surabaya
Surabaya is de hoofdstad van Oost Java en de tweede stad van Indonesië. In de afgelopen jaren is het ook een schone stad geworden, dankzij de inzet van burgemeester Risma. Tunjungan Plaza, Supermal en Mall Wonokromo zijn enorme winkelcomplexen. Als contrast is er ook Pasar Atum. Een deel van de oude gebouwtjes houdt moedig stand in de voormalige arabische en chinese wijken.  

De omgeving van Jembatan Merah (Rode Brug) heeft enkele mooi geconserveerde exemplaren van koloniale architectuur.

Bij volle maan zijn er wayang voorstellingen bij de 300 jaar oude Kong Co Kong Tik Cun Ong tempel.

De moskee van Ampel, in de oude arabische wijk, wordt beschouwd als de heiligste moskee van de stad. 

Het eiland Madura is per auto of motorfiets bereikbaar via de Suramadu brug.

Malang
Ook in Malang is een vestiging van Toko Oen, waar het oude meubilair de koloniale tijd en de oorlog heeft overleefd. De hollandse koekjes worden dagelijks vers gemaakt.

Tretes en Batu
Beide plaatsjes liggen op de berghellingen boven Malang. Er is een fruitmarkt en een park met een waterval (Kakek Bodo). Het naburige Safari Park in Tretes is een grote toeristische trekpleister.. 
Batu is van oudsher bekend om de boomgaarden (appels) en tuinen. Er zijn weekend cottages te huur.

Bromo
Malang is een van de uitvalsbases voor een tocht naar de actieve Bromo vulkaan. Groepjes toeristen vertrekken rond 03.00 om op tijd te zijn voor de zonsopgang. Neem warme kleding mee, want het is 's nachts erg koud. Dorpelingen verhuren paarden om de klim makkelijker te maken.
Georganiseerde tours zijn te boeken met vertrek uit Surabaya, Probolinggo, Pasuruan of Malang. Maar ook in Yogya of Solo kunt u deze tours boeken.

Pasir Putih
Al is het strand van Pasir Putih (Wit Strand) niet altijd schoon, het loont toch de moeite om er een paar dagen te snorkelen of een tochtje te maken met een traditionele zeilprauw.
De accommodatie is erg eenvoudig.

Blitar
De 'Karanganjar Koffieplantage' is niet zomaar een 145 jaar oude koffieplantage. Het is een aantrekkelijke plek om kennis te maken met de geschiedenis van de (koloniale) koffiecultuur in Indonesië. De koffieplantage is niet alleen de geboorteplaats van Anthony Fokker, ook Indonesië's eerste president Soekarno heeft er tijd doorgebracht.

Banyuwangi
Vanuit het havenstadje Banyuwangi vertrekt de veerboot vooor de korte oversteek naar Gilimanuk op Bali.

Java Links
Borobudurpark (Everything about Borobudur and Prambanan temples, performances, tours and more)
Cybermap (Interactive map of Jakarta) 
jcc.go.id (see everything that's going on at the Jakarta convention Center) 
Indische koffie (a new restaurant/coffee shop inside the colonial Vredeburg fortification in Yogyakarta -in Indonesian only) 
Regency of Bandung (history, sights, where to go, what to see)
indo.com (detailed information on Jakarta and Bali -where to go and what to do)
Selasar Sunaryo (Modern Indonesian Art Gallery, Bandung)
yogyes.com (hotel reservations, shopping sites and tours in and around Yogyakarta)

Java Hotels
hotelborobudur.com  (Hotel Borobudur, Jakarta)
javaholiday.com (hotel reservations for Jakarta and vicinity)
jogjahotel.com  
Hotel Majapahit (Hotel Majapahit, Surabaya -completely restored to its unique colonial architecture)
Semarang hotels (discount hotel reservations with Asiarooms)
sultanjakarta (The Sultan Hotel, Jakarta)  
villastefan.com (excellent bungalow hotel in Anyar, Banten, West Java)Bali

Een video impressie over Bali
BarudiBali (alles over Bali) 

Denpasar
Hoofdstad van Bali.
De meeste toeristen laten Denpasar links liggen, omdat de stranden meer in trek zijn. Bezoek het Bali Museum aan het Puputan plein.

Shopping tip: De hoogse kwaliteit batik (op zijde) is te vinden bij Batik Popiler II, Jl. WR. Supratman 306, Topati, Denpasar, tel 0361-463597.

Gilimanuk
Hier vindt u de toegang tot het West Bali National Park (hiking)

Sanur
Behalve zonnebaden aan het stran zijn er activiteiten, als zeilen in een traditionele balinese zeilprauw (jukong) en parasailing.

Kuta
Net buiten het vliegveld Ngurah Rai International Airport ligt het meest populaire toeristengebied Kuta. Kuta is vooral in trek bij Australische jongeren. Het nachtleven duurt tot aan de ochtenstond. De stranden van Kuta zijn helaas vaak vervuild. Steeds meer toeristen vermijden Kuta daarom en zoeken een rustiger omgeving op.

Shopping tip: de beste kwaliteit souvenirs en zijden batik is te vinden bij Loka Kita, Discovery Shopping Mall, Jl. Kartika Plaza Blok A (left Wing) 33A, A35, Kuta, tel 0361-769516

Tanah Lot
De tempel op de rots aan het strand is wereldberoemd. Elke dag is het er druk met mensen die naar de zonsondergang komen kijken onder het genot van een hapje en een drankje.

Nusa Dua
Het gebied in Nusa Dua heeft zich ontwikkeld tot dé plek voor vier- en vijfsterren hotels en resorts.

Kintamani
In de omgeving van Kintamani wonen de oorspronkelijke balinese bevolking (Aga Bali).

Celuk
Het dorp bij uitstek voor zilveren en gouden juwelen.

Mas
Van oudsher is Mas het dorp van het traditionele maar ook moderne balinese houtsnijwerk.

Ubud
Ubud behoeft nauwelijks uitleg. Het is wereldberoemd om de traditionele schilderijen, de rijstvelden, de art galleries en de talloze hotelletjes.

Gianyar
Het vogelpark Taman Burung is een belangrijke attractie.

Bekasih
De heiligste, de moedertempel, is open voor bezichtiging. Het uitzicht op Gunung Agung, de actieve vulkaan, is fantastisch.

Benoa
Vanuit Benoa vertrekken de cruises en duiktrips met motorboten en zeilschepen. 
White water rafting, parasailing, jet-skiing

Badung
Bezoek het nieuwe GWK Cultural Park met het op twee na grootste beeld ter wereld: Garuda Wisnu Kencana.

Taro
Bij het dorpje Taro is enkele jaren geleden het beste olifantenpark en safaripark van zuidoost Azië aangelegd. Een must voor families met kinderen.

Bali Links


Bali Adventure Tours (Elephant Safari Park, rafting, kayaking, mountain cycling, trekking) 
Balihomeparadise (Villas in Ubud by Bali Home Paradise, a professional trusted and villa rentals agency in Bali)
balisuci.com (Bali based tour operator with tours to many off-the-beaten track and eco-tourism destinations)
balitours-travel.com (Professional wedding organizer, Bali wedding, honeymoon, get married, Bali hotel, Bali wedding arrangement, holidays, accommodation, travel, Bali luxury villa, package, adventure, sightseeing, culture, online reservations)  
Batik Popiler (the best handmade batik available in Bali and beyond)
indo.com (detailed information on Jakarta and Bali -where to go and what to do)
Joe's gone diving (diving center, Sanur, with Dutch management)
YesBaliPages (list of restaurants, shops, furniture producers, etc.)  

Bali and Lombok Hotels
Book your hotels with us
anahataresort.com (Anahata Spa Resort, Ubud)  
ayodyaresortbali (Ayodya Resort, Nusa Dua, Bali) 
Bali Apartments (The apartments Canggu are the perfect solution if you want privacy and comfort whilst being only 5 minutes away from the busy town of trendy Seminyak)
Bali I love you (Adventure lodging in Bali, renting affordable houses and villas)   
bali lovina beach hotel, cottages and bungalows (Boutique hotel, cottages and family bungalows with pool, fine restaurant and spa, situated superbly right on the beach in Lovina, Bali, Indonesia)
balidwipa.com (online Bali hotel reservations and tourist information)   
Bali hotel (Discount Bali holiday with cheap hotels package) 
Bali Private Villa (Exotic Bali private villa Accomodation in Seminyak and other parts of Bali)
Bali Villa Rental (Specialist in Bali Luxury Private Villa rentals, Villa Concierge offers its guests more than just a holiday)
Bali villas (Bali Villas, luxury private Bali villas for honeymoon, Bali villa rental for holiday or vacation. Bali Villas at features a comprehensive selection of luxury villas in Bali for honeymoon, holiday or vacation purposes; complete with privacy, space and personalized service)
Mas Bungalows (Comfortable bungalows under Dutch management, site is in Dutch only; print this page and show it during check-in for a free drink)  
bungalow-bali (Accommodations in Bali -  Transport and tours in Bali - Visa and Kitas)
The Beachfront Club (See exact location of beach front hotels in Bali and book rooms)
thesamayabali (The Samaya Bali Hotel, Seminyak Beach) 
The Ubud Village Resort & Spa, boutique Villas in Bali (The Ubud Village Resort is a refreshing retreat boutique villa that aimed to takes travelers feeling like at home and away from demand of modern life. 25 boutique villas offering private pool and modern architecture with serene ambience surrounding)  
villabali.biz/ (Bali Villa Rental: Carefully selected from villa owners who ensure that your vacation in Bali is professionally managed. Including general information about Bali, travel advice, visa advice, online bookings) 
baliwww.com  (Bali travel portal, also in Japanese)
balipayoganresort.com (Payogan Resort, Bali)
balivillas.com 
murnis.com (Too Cool: Murni's villas, bungalows, restaurant, shops and online-shop in Ubud, Bali)
poppiesbali.com (well-known hotel and restaurant Poppies, Bali)
Bali Luxury Villas (All about Bali)
Tamanbarubali.com (deze ongelooflijk mooie cottages liggen noordwestelijk van Kuta)
Vilondo Bali Accommodations (Villas in great locations throughout Bali)
watergardenhotel.com (Watergarden Hotel, Candidasa, Bali)


Lombok & West Nusa Tenggara

Lombok
Verder kijken dan Bali? Ga naar Lombok, het eiland ten oosten van Bali, waar het nog niet druk is. Lombok heeft een internationaal vliegveld met vluchten vanuit Singapore en Kuala Lumpur met Silk Air, Air Asia en Garuda. Ook per boot is Lombok in enkele uren te bereiken. Er zijn afvaarten vanuit Sanur, Serangan en Padangbai op Bali.

Lombok heeft prachtige en grotendeels verlaten stranden, vooral langs de west- en zuidkust, zoals in  Malimbu and Nipah. Je kunt er duiken, snorkelen en surfen (bij Bangk--Bangko).
De meest populaire hotels zijn te vinden langs de kust bij Sengiigi.
Lombok heeft drie kleinere eilandjes (Gili Trawangan, Gili Meno, Gili Air) waar het aangenaam toeven is. De cottages zijn goedkoper dan in Senggigi.

Op het westelijk deel van Lombok zijn balinese tempels te zien.

De vulkaan Rinjani is 2.100 meter hoog. Ga alleen hiken of klimmen met een ervaren gids. Elk jaar raken er wel een paar toeristen in acute nood, omdat zij verdwalen
.

Vergeet een bezoekje te brengen aan de watervallen van Benang Stokel en Benang Kelambu.

Lombok is vermaard om haar handgemaakte textiel (ikat) van hoge kwaliteit.

Mataram Mall 2 biedt onderdak aan het Lombok Coffee Museum

Nog tijd over? Neem de ferry van Labuhan Lombok naar:

Sumbawa
Het eiland Sumbawa is per vliegtuig bereikbaar via het vliegveld in Bima. 
Surfers kunnen hun hart ophalen bij Hu’u, bij de plaats Dompu. 
De Tambora heeft twee bergmeren. Vanaf de top is de vulkaan Rinjani op Lombok zichtbaar. De Tambora barstte in 1815 voor het laatst uit en deed dat op een spectaculaire manier. Het weer veranderde overal ter wereld. De zomer van 1815 staat in Europa bekend als de zomer zonder zon. De mislukte oogsten veroorzaakten nog meer armoede onder de boeren.

Nusa Tenggara Islands Links (inclusief Lombok en Komodo) 
Dream Divers (Lombok) 
Lombok Dive 
nusa-tenggara.com (tourist information for Nusa Tenggara islands -east from Bali)
Pearl Farm (only 30 minutes drive from Senggigi)

Komodo, Flores & East Nusa Tenggara

West Timor, Kupang
West Timor, met de hoofdstad Kupang is de plaats om Sasando muziek te beluisterem en ikat van hoge kwaliteit te kopen. From Kupang you can rent a small motorboat to one of the small islands to enjoy a brief stay in a bungalow in your tropical paradise. Snorkeling and diving are the preferred activities there.

Flores Island
Kelimutu: drie bergmeren, elk met een andere kleur. 
Duiken in de baai van Maumere. 

Alor Island
Ten oosten van Flores ligt het eilandje Alor, dat maar zelden buitenlandse bezoekers krijgt. Alor is per vliegtuig vanuit Kupang bereikbaar met Trans Nusa. De koraalriffen van Alor verkeren nog in prachtige staat. Lokale vissers jagen er op de walvishaai.

Komodo Island
De komodovaranen (wees voorzichtig, de beet van deze roofdieren is dodelijk) verheugen zich in veel bezoek uit binnen- en buitenland. Zoveel zelfs, dat de lokale overheid heeft besloten om het Komodo National Park in 2020 een jaar te sluiten.
Het eiland is per boot vanuit Sumbawa of Flores bereikbaar en ook per vliegtuig (bestemming: Labuan Bajo).


Kalimantan

Pontianak
Beienswaardigheden zijn het Equator monument en de drijvende markt

Palangkaraya
White water rafting bij Kualakapuas. Traditionele goudwinning (gold panning).

Balikpapan
Het eiland Derawan heeft zeeschildpadden, iguanas enkoraal.

Banjarmasin
Ook deze stad heeft z'n drijvende markt op de rivier Barito. Diamanten worden hier op een traditionele manier gewonnen.
Zin in actie? white water rafting bij Loksado of met een speedboat naar de Dayak dorpen aan de rivier.
Logeer in een traditioneel longhouse.


Kalimantan Hotels

Kalimantan Links
Borneo -Island in the clouds (about orangutans, nature and culture)
indonesiapromo (extensive information on people and places in Kalimantan)
Orangutanswildlife (Orangutan reserve and tours in Kalimantan)
visitborneo (information on trips and business in Kalimantan)


Sulawesi

North Sulawesi: Manado
Vanit Manado maak je uitstapjes naar eilandjes voor de ksut, waar hdt prachtig duiken of snorkelen is. Het strand bij Tasik Ria is erg in trek bij de bevolking. Bezoek de grotten bij Tara-tara, waar het Japanse leger zich tijdens WW II verschool voor de geallieerde troepen.

Bunaken
Deze plaats is over de hele wereld bekend om z'n schoonheid onder water. Kijk maar eens naar deze night diving video clip. Je kunt Bunaken alleen per boot vanuit Manado bereiken.

Zuid Sulawesi: Makasar
Neem een kijkje in Fort Rotterdam. Pantai Losari is dé boulevard van de stad. 
Makasar (ook nog steeds bekend onder z'n vorige naam Ujung Pandang) is het vertrekpunt voor overland trips naar Tana Toraja.

Bira
Dit dorpje is bekend om sportvissen en duiktrips. Er zijn enkele hotels voor backpackers. Vanuit Bira vertrekt de veerboot naar het eilandje Selayar.

Selayar
Ook op dit eiland zijn er mogeliijkheden voor duiktrips. Het aantal hotels is beperkt. Daar staat tegenover dat Selayar ook per vliegtuig bereikbaar is (vanuit Makasar).

Tana Toraja en Rantepao
Deze twee plaatsen zijn wereldbekend om hun traditionele begrafenisrituelen en graven, die in de rotsen zijn uitgehouwen.

Zuidoost Sulawesi: Kendari
Vooral vroeger was de traditionele zilversmeedkkunst erg in trek.

Wakatobi
Vanuit Bau-bau kun je het Wakatobi National Marine Park bezoeken. Bau-bau is per vliegtuig bereikbaar vanuit Jakarta, Surabaya of Denpasar. Daarna is het nog maar een kort 'sprongetje' met Express Air naar Wakatobi.

Sulawesi Hotels

Links
north-sulawesi.com (tourist information on North Sulawesi)
north-sulawesi.org (the official site of the province of North Sulawesi)


Maluku

Ambon
Hoofdstad van de provincie Maluku (de Molukken).
De Molukken waren vanaf de 15e eeuw enkele honderden jaren lang het centrum van de specerijenhandel met het oude Europa. Hollandse kooplieden verdreven de Portugezen uit dit gebied en dat vormde het begin van de VOC en de Nederlandse kolonisatie van steeds grotere delen van het huidige Indonesië.
De ruïnes van Portugese en Hollandse forten spreken boekdelen. De 'zeetuinen' van Ambon zijn nog steeds een legende.

Halmahera
Op dit eiland staat een 360 jaar oude kruidnagelboom. Men zegt dat alle andere kruidnagelbomen van deze boom afstammen. 
Het nabijgelegen eiland Morotai was in WW II een militaire basis.

Banda
Banda is prachtiig groen. Anderzijds hebben de bewoners zwaar geleden onder de bloedige oorlogen in de Molukse geschiedenis, toen de VOC koste wat kost een kruidnagelmonopolie wilde instellen.

Seram
Natuur, natuur en nog eens natuur.

Maluku Links
East Indonesia (a focus on visiting Maluku and Papua) 
RumahRp (Beach side guesthouse on the island of Saparua offering full board to 4 people. It features a living/dining room, kitchen, bathroom, two terraces, and two bedrooms. Each bedroom has two single beds.)Papua

Jayapura
Papua is een van de grootste eilanden ter wereld. Het oostelijke deel is de zelfstandige natie Papua New Guinea. Het westelijk deel behoort tot Indonesië. Dit deel bestaat uit de provincies Papua en West-Papua. Ondanks recente verbeteringen aan de infrastructuur is Papua nog steeds grotendeels geïsoleerd. Desondanks trekt het steeds meer buitenlandse toeristen. Vanuit Makasar zijn er dagelijkse vluchtenn naar Jayapura, Biak and Sorong.
Wat Papua aantrekkelijk maakt voor reizigers is de betrekkelijke stiilte, geweldige vergezichten, dichte tropische jungle, fascinerende vogels, lege tranden, kristalhelder water en de diverse culturen van Papua. 
Jayapura is de hoofdstad van de provincie, waar het tijdelijke onderkomen van Generaal McArthur goed wordt onderhouden. 
Het Sentanimeer kun je vanuit Jayapura makkelijk bereiken.

Sentani: het district Danau Sentani (Sentanimeer) doet er alles aan om het geschikt te maken voor (buitenlandse) toeristen.

Biak
Ook om elke meter van het eiland Biak is in WWII hard gevochten. Van die strijd getuigen nog steeds de grotten waar het Japanse leger zich verschool voor de gealliëerden.
Pulau Dawi is een van de mooiste eilandjes in de omgeving van Biak. Er komen jaarlijks zo'n 2,000 internationale bezoekers op af, ook al is het lastig te bereiken.
Bezienswaardigheden in Biak zijn Goa Jepang de Japanse Grot), het Cendrawasih Museum, het Bird Park en het strand.

Asmat
Het traditionele houtsnijwerk van de Asmat is erg in trek. De souvenirversies worden vooral vervaardigd op Java.

Raja Ampat
Raja Ampat is zo langzamerhand wereldbekend voor zeilen, snorkelen and duiken. Om er te komen neem je een boot vanuit Sorong. Sorong is per vliegtuig makkelijk bereikbaar vanuit Jakarta, Makassar en Bali.
Sinds ennkele jaren moet het vijf miljoen hecate grote Shark and Manta Marine Sanctuary de haaien en mantaroggen beschermen tegen uitsterven.

Papua Links
Bird watching in Papua (specialized site for lovers of exotic birds and eco tourists)  
Discover Papua (lots of tour options) 
Papua-adventures (lots of information on traveling through one of the lesser known provinces in Indonesia)
Papua Adventure Tours and Travel (selected tour packages)