Image

Indonesische recepten

Ook al is Nederland min of meer volgebouwd met Chinees-Indische en Indonesische restaurants, Indonesisch eten smaakt in Indonesië toch anders dan in Heerenveen.
Hoe dan?
Dat proberen we te beantwoorden aan de hand van enkele eenvoudig te bereiden recepten uit de dagelijkse Indonesische keuken.
We beginnen met nasi goreng en vervolgen met bakso; een soort pittige maaltijdsoep, die vooral in Midden en Oost-Java erg populair is. Bakso, staat doorgaans niet op de menukaart van 'de sinees.' Verder leggen we alles uit over mie goreng en cap cai.
We maken het geheel af met een eenvoudige smoor en een glas ijzersterke Indonesische koffie of kopi tubruk.

Download al deze en nog enkele andere recepten in ons gratis ebook Snelle Indonesische Recepten (PDF).

Nog meer interessante weetjes over Indonesisch eten en de Indonesische manier van eten. U vindt het allemaal in ons Engelstalige full color eBook Enjoying Indonesia (PDF)
Download de gratis Soda PDF reader en lees onze e-books in 3D.


Nasi Goreng á la Indonesia OK!!

Indonesian Fried RiceOveral in Indonesië opereren op elk uur van de dag en de nacht duizenden eetstalletjes. Veel daarvan serveren nasi goreng (letterlijk: gebakken rijst) in allerlei variaties. In Indonesië is nasi goreng uitermate geschikt als ontbijt, maar eigenlijk kunt u het op elk moment eten.
Per persoon moet u rekenen op een volle soepkom gekookte witte rijst (dat wil zeggen: voor een portie van Indonesische afmetingen).

Ingrediënten: ui, enkele teentjes knoflook (minstens een per persoon), ketjap, kant-en-klare sambal of nog beter verse pepers. Tot slot: ongeveer vier eetlepels sterke kippenbouillon. In plaats van bouillon kunt u ook stukjes kip of rundvlees nemen (varkensvlees wordt alleen in Bali gebruikt). Naar smaak kunt u ook een handvol gedroogde garnalen (ebi -eerst een paar minuten in lauw water laten weken), vlees of vis toevoegen plus heel fijn gesneden prei of van alles een beetje.

Bereiding: snipper de ui en knoflook en fruit ze vervolgens in een wok (wajan). Doe er snel de sambal of aan dunne reepjes gesneden pepers en andere ingrediënten bij. Voeg daarna de bouillon toe. Nadat die is verdampt voegt u de gekookte rijst toe en roert die goed door de ingrediënten. De ketjap komt het laatst.
Serveer het gerecht in a diep bord en garneer met een gebakken ei of gebakken kip en natuurlijk met kroepoek. Bij wijze van decoratie en voor een verfrissende smaak zijn plakjes dun gesneden komkommer, tomaat en een paar blaadjes sla heel geschikt.

Vergeet niet: voor nasi goreng geldt 'hoe heter hoe beter.' Om binnenbrand te blussen zijn thee of koffie (in de zomer ijsthee) de beste drankjes.


Bakso Soep

Indonesian Bakso soupBakso is in Indonesië net zo populair als nasi in Nederland. In ieder geval is het in steden als Semarang, Yogya, Solo en Surabaya ontzettend lastig om geen baksostalletje tegen te komen. Die stalletjes kunnen stationair zijn; ze lijken dan op een Hollandse marktkraam. De eters komen naar de stal en zitten op een lange bank onder het zeil, beschut tegen de zon. Het kunnen ook karretjes zijn die hun vaste dagelijkse route hebben door de wijken en dorpen. Bakso is meestal verkrijgbaar van de late ochtend tot laat in de nacht.

Bakso kost wat meer tijd om klaar te maken dan nasi goreng. U zult uw bakso vast net zo lekker vinden als de Indonesiërs de hunne, dus laten we maar een flinke hoeveelheid maken. Eerst de balletjes.
Bij de meeste oosterse winkels (Chinees, Indonesisch, Thais of Vietnamees) kunt u kant-en-klare vlees of visballen kopen. Maar als u niet opziet tegen wat handarbeid: zo maakt u de ballen (diameter ruim twee centimeter):
In de blender maalt u reepjes rundvlees of witvis, samen met zout en knoflook. Voor de stevigheid voegt u na het blenden wat cassave of maismeel toe en, indien nodig, ook een beetje water. Rol het mengsel tot ballen van ongeveer 2 cm. Reken op 5 tot 6 ballen per persoon.

Kook de bakso ballen tot ze gaar zijn. Het kookwater is helaas niet bruikbaar voor de soep, dus gooi het weg.

De soep:
Maak in een ruime pan een sterke bouillon van een stuk mergpijp. Laat het water koken totdat het vet aan de oppervlakte komt. Voeg dan gekneusde knoflook, peper, zout en een beetje suiker (geen drukfout) toe of vetsin (let op: bevat monosodium glutamaat).
We koken op de Indonesische manier en dat betekent dat we geen precieze hoeveelheden kunnen aangeven. Alles gaat op gevoel en naar persoonlijke smaak.
Als de soep klaar is doet u de vis of vleesballen erbij en ook plakjes rauwe tahu ( tofu). Laat alles koken totdat de balletjes boven komen drijven.

Bakso wordt altijd geserveerd in een niet te kleine soepkom. Als bodem gebruiken wij wat gekookte mie. De tweede laag bestaat uit enkele bakso balletjes, dan de tahu en een flinke lepel soep, zodat alles drijft.

Naar smaak wat fijn gesnipperde selderie toevoegen, ketjap, sambal en gebakken uitjes.


Mie Goreng (bamie) á la Indonesia OK!!

Indoensian Fried NoodlesRijst is in het grootste deel van Indonesië het basisvoedsel, maar mie is een geduchte concurrent. Met name de verschillende merken instant noodles zijn razend populair en staan bij de meeste mensen enkele malen per week op het menu.

Bamie (bakmi of mi) is snel en makkelijk klaar te maken. Hier is een basisrecept waar u naar hartelust mee kunt experimenteren.

Ingrediënten: mie, rode uitjes, knoflook, peper, kemiri, zout, ketjap, wat reepjes gekookt kippenvlees en wat groenten (bijvoorbeeld fijn gesneden worteltjes, peultjes of prei).

Kook de mie zoals op het pak staat aangegeven. Maak intussen de groenten schoon en snipper de uitjes en de knoflook.

Gebruik een wok om uitjes en knoflook te fruiten. Voeg daarna snel peper, zout, kemiri (twee noten voor vier personen zijn genoeg), de kip en de groenten toe.

Inmiddels is de mie gaar en uitgelekt. Voeg die bij het kruidenmengsel (boemboe), roer alles goed door elkaar en serveer.
Net als bij nasi goreng kunt u mie goreng opdienen met een gebakken ei en wat gebakken uitjes.


Cap Cai

Indonesian Chop SuyCap Cai is waarschijnlijk een van de meest bekende Chinese gerechten waar ook ter wereld. Ook in Indonesië is het al generaties lang bekend. Via de Chinees-indische restaurants is Cap Cai vervolgens z'n opmars in Nederland begonnen.

Voor een snel te bereiden en gezonde Cap Cai gebruikt u een of meer van de volgende groentesoorten: broccoli, bloemkool, worteltjes, kool, champignons, peultjes, bosuitjes, baby corn en bamboescheuten (gewoonlijk in blik). En natuurlijk ui en knoflook.

Naar believen kunt u ook stukjes gekookte kip of in schijfjes gesneden bakso toevoegen.

Zoals u ziet is Cap Cai een gerecht zonder sambal.

Fruit een gesnipperde ui en knoflook in een wok. Voeg naar smaak peper en zout (of zoute sojasaus) en twee eetlepels oestersaus toe en daarna de kip of bakso.

Zodra de kip of bakso gaar is bakt u de groenten mee. De kunst is om de groenten knapperig te laten en dat bereikt u met een hoge temperatuur.
Met een theelepel maïzena wordt de saus lekker dik.

Serveer met gekookte witte rijst.


Semur (Smoor)

Semur, IndonesiaEen heel geschikt gerecht voor beginnende Indonesische chefs of voor wie weinig tijd heeft om te koken. Smoor is niet heet, sambal kunt u apart serveren voor wie van pittig houdt.
 
De meest gebruikte ingrediënten zijn kip, in blokjes van ongeveer twee centimeter gesneden tahoe, in reepjes gesneden tempé en rijstvermicelli (so-on).
Vegetariërs kunnen de kip vervangen door shiitake, grote champignons of mock duck (nep-eend), een ingeblikt tofuproduct uit China.

In een wok met boter of olie fruit u eerst een ui en knoflook naar smaak, drie of vier kruidnagels (cengkeh) en ongeveer een centimeter kaneel (kayu manis). Voeg peper en zout toe en ongeveer een derde eetlepel nootmuskaat (pala).

Doe de kip of het vegetarische product bij het geheel, samen met de plakjes tempé. Laat alles smoren totdat de kip bruin wordt.
Voeg drie eetlepels zoete ketjap toe, de blokjes tahoe en een blokje kippenbouillon. Laat alles rustig smoren totdat de kip gaar is. Zorg ervoor dat de kip en de andere ingrediënten niet droogkoken.

Tenslotte doopt u de rijstvermicelli in heet water en doet die vervolgens in de wok.

Serveer met witte rijst.


Kopi Tubruk

Indonesian black coffeeDe Indonesische manier om koffie te drinken is een beetje anders dan in Nederland. Als u van sterke en zoete koffie houdt, probeer dan eens kopi tubruk.
Het beste resultaat verkrijgt u met originele zeer fijn gemalen Indonesische koffie, verkrijgbaar in veel oosterse winkels.
Verder heeft u een hoog glas nodig dat bestand is tegen kokend water en suiker.

Doe een eetlepel koffie en suiker in het glas. Giet daar een beetje kokend heet water op, net alsof u warme chocola maakt. Roer het mengsel zorgvuldig en doe er al roerend beetje bij beetje water bij. Dek het glas af en laat het een paar minuten staan, totdat de koffieprut naar de bodem is gezakt.

Bij wijze van snack kunt u warme gebakken banaan (pisang goreng) serveren, dunne plakjes gebakken tempee (kripik tempe), gestoomd brood (kue mangkok of bolu kukus) of een gewoon koekje. De snacks zijn ongetwijfeld in de Indische toko te koop.

More Yummy Stuff

balideli.net (uptown restaurants with national and international flavor in Bali and Jakarta)
Indonesian Food Recipes
(blogspot about Indonesian food from across the archipelago with free Indonesian food recipes) 
caswellscoffee.com
(a fine site about Indonesian coffee)
esteler77.com (Es Teler 77 is one of Indonesia's most successful fast food chains)   
globalgourmet.com (how to use spices for Indonesian cooking)
Indonesian culinary (recipes from around Indonesia) 
melroseflowers.com (lots of recipes for Indonesian food)
merdekacoffee.com (ethical coffee production)
Tasty Indonesian Food (recipes, table manners and more)

Indonesische bananen
'Radja' bananen
Indonesische vruchten
Vers tropisch fruit
Fruitmarkt, Indonesië
Fruitmarkt