Wonen in IndonesiŽ

Onderwerpen: 
Visa en verblijfsvergunning, Een huis zoeken, Auto kopen, Huishoudelijke hulp, De buurt, Internationale Scholen, Universiteiten en studiebeurzen, Een bankrekening openen, Indonesische les en IndonesiŽrs begrijpen, verschepen en verhuizen.

image

Nieuw: download uw gratis exemplaar van Living in Indonesia (PDF)


Visa en verblijfsvergunning
Als u zich in IndonesiŽ vestigt voor werk of pensioen moet u alle voorbereidingen heel nauwkeurig plannen. IndonesiŽ is namelijk geen immigratieland en de toelatingseisen zijn ingewikkeld, lastig, tijdrovend en kostbaar.

Het belangrijkste document is uw visum. Details over de toelatingsbepalingen zijn beschikbaar op de Indonesische ambassade in Den Haag, Tobias Asserlaan 8.

U moet kunnen aantonen dat u in IndonesiŽ een sponsor heeft (uw werkgever of een familielid, bijvoorbeeld) en een vast inkomen.
Er bestaat een speciaal visum dat senioren boven de 57 jaar de mogelijkheid biedt om een visum te verkrijgen voor 5 jaar. Het moet wel jaarlijks worden verlengd. 

Een waarschuwing: kom het land niet binnen met een toeristenvisum in de verwachting dat het ter plaatse kan worden omgezet in een  limited stay visa. U loopt kans op deportatie!

Met uw eerste visum volgt, eenmaal in IndonesiŽ, de tweede stap: het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning (en eventueel een werkvergunning). Als u in IndonesiŽ gaat werken zal uw werkgever de administratieve rompslomp afhandelen. 

Maar als u het allemaal zelf moet doen moet u zich voorbereiden op een ingewikkeld en vermoeiend proces. U kunt een beroep doen op professionele hulp van een van agentschappen, zoals Okusi Associates die zich specialiseren op dit gebied. 
Werkvergunningen, KITAS, zijn een jaar geldig.

Als u met een Indonesische onderdaan bent getrouwd kunt u, dankzij een nieuwe immigratiewet, automatisch aanspraak maken op een verblijfs- en werkvergunning.image
image


Een huis zoeken in IndonesiŽ
Geleidelijk komen er in steden als Jakarta, Bandung en Surabaya meer en meer makelaars of real estate agents. Zij helpen u graag bij uw zoektocht naar een huis of (minder populair) een flat. Ook in de kranten staan dagelijks advertenties waarin huurhuizen en flats worden aangeboden.

De meer reguliere manier om een huis te huren is via een lokale, meestal officieuze agent die huizen verhuurt namens de eigenaars. Hoewel deze methode alom in gebruik is, moet u wel voorzichtig zijn. Zet alle beloften en afspraken in een contract en laat dat bij een notaris legaliseren. 

Huizen worden in IndonesiŽ meestal per jaar verhuurd en soms voor een langere periode. Als het contract afloopt moet u verhuizen. Als u de huur wilt verlengen is het belangrijk dat u in het eerste contract een clausule laat opnemen waarin staat dat u het recht hebt op verlenging en dat de agent het huis zonder uw toestemming niet aan een andere huurder mag aanbieden. Maar zelfs dan is het verstandig om het onderwerp met de agent aan te snijden ruim voordat het contract verstrijkt.

Een ander praktisch punt is dat deze officieuze makelaars van harte bereid zijn om in de eerste maand allerlei achterstallig onderhoud te plegen en reparaties of modificaties te verrichten. Na die tijd is de huurder verantwoordelijk voor de goede werking van waterpompen, voor de reparatie van een lekkend dak (de meeste daken lekken), een instortende muur (gebeurt maar zelden) en vergelijkbare zaken.
Buitenlanders mogen inmiddels onroerend goed in IndonesiŽ bezitten. Maar er zijn veel beperkende voorwaarden.

U zult ongetwijfeld heel aantrekkelijke aanbiedingen voor onroerend goed tegenkomen. Bedenk dan, dat de meeste aanbiedingen in de heel kleine lettertjes gaan over een vorm van lease en niet van eigendom.


image
image


Een auto kopen, een Indonesisch rijbewijs (af)halen
Het kopen van een auto is in IndonesiŽ niet veel anders dan in Nederland. Er is een uitgebreide keus uit nieuwe en tweedehands auto's (met garantie van de dealer). Auto's zijn relatief duur in verband met de hoge belastingtarieven. 
Het prijsverschil tussen nieuwe en tweedehands auto's is om die reden dan ook niet al te groot. 

Het kopen is het makkelijkste deel van het proces, de administratie die daarna volgt is tamelijk ingewikkeld en tijdrovend en bestaat uit het op naam zetten, belasting betalen en mogelijk ook het veranderen van het kenteken. 
Het is dan ook verstandig om een auto via een dealer te kopen die zich ook zal ontfermen over de administratie afwikkeling. 
Als u van de ene stad naar de andere verhuist, moet uw auto een nieuw kenteken hebben. Dit heet mutasi (mutatie) en is niet erg goedkoop. 
Maar zoals altijd zijn er bureaus die het werk van formulieren invullen en in de rij staan van u overnemen. 

Om in IndonesiŽ als buitenlander te kunnen rijden hebt u een internationaal rijbewijs nodig, verkrijgbaar bij de ANWB. Tegen de tijd dat het (na een jaar) verstrijkt is het zaak om een Indonesisch rijbewijs te halen. 
Ook hier geldt dat agentschappen een en ander voor u kunnen verzorgen. Maar u kunt het ook zelf doen, via bepaalde politiebureaus. 
Als u geluk hebt is het niet nodig om rijexamen te doen en u hoeft alleen maar te verschijnen om een foto te laten maken en vingerafdrukken te laten nemen. Ook moet u uw paspoort, visum en werkvergunning overleggen.
Rijbewijzen voor buitenlanders zijn een jaar geldig.image
image

Huishoudelijke hulp in IndonesiŽ
In IndonesiŽ wonen zonder huishoudelijke hulp is een contradictie. 
Pas aangekomen expats zien er vaak tegenop om een huishoudelijke hulp, een chauffeur, een tuinman of een bewaker aan te nemen. Dat is uitbuiting van de lokale bevolking vinden zij. 
De werkelijkheid is dat werkloosheid nog steeds een groot probleem is. Daarom is het in dienst nemen van personeel een kleine druppel in de bestrijding van de armoede. 
Het grootste deel van het salaris van uw personeel vindt ongetwijfeld zijn weg naar familieleden in ver afgelegen dorpen. Kinderen kunnen er van naar school, huizen worden ervan onderhouden of gebouwd en ziektekosten worden ervan betaald.

In grote steden kunt u gebruik maken van arbeidsbureaus. Zij hanteren het officiŽle minimum salaris. In de meeste gevallen woont het personeel bij u in huis en is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar gedurende ongeveer 11 maanden per jaar.
Als alternatief kunt u aan personeel komen op aanbeveling van andere expats, collega's of buren.

De meeste domestic staff spreekt geen Engels en evenmin Nederlands. Geduld, relativeringsvermogen en een onverwoestbaar gevoel voor humor zijn onontbeerlijk om een goede relatie op te bouwen. 
Wat er ook gebeurt, verhef nooit uw stem. Uw staf lijdt dan gezichtsverlies, maar wat belangrijker is, zij zullen meer en meer op u neerkijken, want hoe vaker u boos wordt hoe meer u zelf gezichtsverlies lijdt. 
De lakmoesproef om te weten of uw personeel het bij u naar de zin heeft is de jaarlijkse Idul Fitri vakantie. Als het personeel niet terugkomt en nooit meer van zich laat horen is het antwoord negatief.

Bij beŽindiging van het arbeidscontract, om welke reden ook, zijn werkgevers verplicht om maximaal vijf maandsalarissen uit te keren (een maand per gewerkt jaar).
Het is norm dat werkgevers het personeel gratis onderdak bieden, gratis voeding en verder toiletartikelen. Ter gelegenheid van Idulfitri ontvangt het personeel altijd een extra maand salaris, nieuwe kleding en tenminste een week vakantie om naar huis te gaan (vergeet niet de reis te betalen).


image
image


De Indonesische buurt
Nadat alle verhuisdozen zijn uitgepakt wordt het tijd om uw huishouding, inclusief het inwonende huishoudelijk personeel op verschillende buurtniveaus te registreren.

Gedurende de bezetting introduceerden de Japanners een nieuw buurtsysteem in. Dit systeem bestaat nog steeds. Het laagste buurtniveau staat bekend als RT  (Rukun Tetangga). 

Een RT is een cluster van maximaal 100 huishoudens. Het wordt geleid door een hoofd: kepala RT, of meer informeel Pak RT. Pak is een afkorting van Bapak, wat zowel vader, pappa als meneer betekent. Pak RT moet precies weten wie er allemaal in zijn RT wonen en in het geval van buitenlanders, voor hoe lang. 
Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met Pak RT, laat uw paspoort zien, vertel wie er allemaal in uw huis aanwezig zijn, enzovoort. Pak RT zal ook naar de namen van uw personeel vragen. Hij zal u vervolgens een simpel formuliertje geven, getekend en gestempeld en daarmee moet u zich vervoegen bij het volgende buurtniveau, de RW (Rukun Warga). 

Een RW bestaat uit een aantal RT en wordt geleid door de Kepala RW . Was het bezoekje aan Pak RT heel informeel, bij de RW krijgt u te maken met een kantoor en ambtenaren. In plaats van Pak RW, nemen de beambten uw registratie voor hun rekening. Opnieuw ontvangt u een verklaring met stempel en handtekening. Voor deze verklaring moet u iets betalen. 
Met dit tweede formulier gaat u naar het kantoor van de Kecamatan of sub-district. Ook hier moet u voor de registratie betalen.

Mocht uw werkgever niet in de gelegenheid zijn om alle registratieformaliteiten te vervullen dan kunt u de registratie op RT en RW niveau ook overlaten aan uw huispersoneel. Maar als gezinshoofd moet u persoonlijk verschijnen bij de Kecamatan.


image
imageInternationale scholen
In heel veel steden zijn internationale (intussen omgedoopt tot interculturele) scholen. De meest bekende zijn de scholen met een Amerikaans curriculum. Daarnaast is er in Jakarta een Nederlandse Internationale School en verder Britse, Japanse en Koreaanse scholen. Niet alle internationale scholen geven les tot college niveau.

Een groeiend aantal Indonesische scholen biedt een internationaal vakkenpakket aan met les in het Engels en Indonesisch. Een voorbeeld is Sekolah Internasional Ciputra in Surabaya. Deze scholen staan bekend als "plus schools" en bieden een betaalbaar alternatief. 
De Links pagina heeft een lijst van internationale scholen in Indonesie.


image
image


Universiteiten en studiebeurzen
Buitenlanderse studenten mogen aan een van de honderden Indonesische universiteit studeren. Sommige zijn alom bekend, andere zijn klein en onbekend. De pagina met Links heeft een lijst met de meest bekende universiteiten.

Het vrijwel onmogelijk een Indonesische studiebeurs te verkrijgen, maar er zijn een paar mogelijkheden via het Darmasiswa scholarship program  van het ministerie van onderwijs. 
Het programma biedt de keus om diverse inheemse talen te studeren (Indonesisch, Javaans, Balinees, Sundanees), klassieke dansen, muziek en zang, theater, het schaduwpoppenspel wayang, fotografie en traditionele ambachten, zoals batikken. 

Meer details en aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar via de Indonesische Embassade.


image
imageEen bankrekening openen
Het moeilijkste deel van het openen van een bankrekening is het maken van een keuze bij welke bank u uw geld wilt onderbrengen. Er zijn tientallen banken die allemaal hun diensten aanprijzen. Slechts enkele richten zich met nadruk op expats, maar desondanks kunt u bij de meeste banken een US$ rekening openen. Vrijwel alle banken bieden de mogelijkheid voor online baking.

In de grote steden zijn ook enkele internationale banken vertegenwoordigd, zoals HSBC en ABN-AMRO Bank en Rabobank. Meer namen op de Links pagina.
Om een rekening te openen hoeft u alleen uw paspoort en KITAS (verblijfsvergunning) te laten zien en een eerste storting te doen.

Het nadeel van het Indonesische bankwezen is dat de banken geen dagafschriften verstrekken.


image
image


Belastingzaken
Er is geen ontkomen aan: ook buitenlanders moeten inkomstenbelasting betalen als zij langer dan 180 dagen in IndonesiŽ zijn gevestigd.

Niet alle werkgevers houden belasting op uw loon in. Laat u door Personeelszaken goed voorlichten over alle details van het Indonesische belastingstelsel. Let er op dat u een schriftelijk bewijs ontvangt van de betaalde belasting.

Als u self employed bent, zult u zelf alle maatregelen moeten nemen, in overleg met het belastingkantoor. Dat is ingewikkeld en daarom zijn er bureaus die het zware werk voor u kunnen overnemen, zoals Okusi Associates.

Alleen expats die op een diplomatiek visum  (Visa Dinas) in IndonesiŽ verblijven, hoeven geen belasting te betalen.


image
image


Indonesisch leren en IndonesiŽrs begrijpen
Wie langer dan een paar weken in IndonesiŽ verblijft moet een serieuze poging wagen om de taal te leren. De regering vindt zelfs dat alle expats een examen in het Indonesisch moeten afleggen. 
Vaak wordt het leren van Bahasa Indonesia bemoeilijkt doordat Indonesiers graag Engels met u willen spreken. 

Zo kan het gebeuren dat u een groepje tieners tegenkomt die u allemaal vragen stellen. De antwoorden zijn niet zo erg belangrijk, want het gaat om het oefenen van hun Engelse taalvaardigheid. 

De meeste IndonesiŽrs spreken naast Bahasa Indonesia nog tenminste een lokale taal.

Als u Indonesisch probeert te spreken, zult u merken dat iedereen uw pogingen oprecht waardeert. Het geeft niet dat u fouten maakt met de grammatica, men zal u graag verbeteren. 
IndonesiŽ heeft heel veel taalscholen met cursussen van een paar weken tot enkele maanden. 
De meeste taalinstituten bevinden zich op Java en Bali.

De taal leren is nog maar het begin. Ook als u Indonesisch spreekt maar het denkpatroon van de IndonesiŽr niet begrijpt, kunt u rekenen op talloze communicatieproblemen. Investeer daarom in een intercultureel programma, bijvoorbeeld via het KIT in Amsterdam voordat u in het vliegtuig naar Jakarta stapt.

De regering wil graag dat alle nieuwe expats een test afleggen in Bahasa Indonesia om in aanmerking te kunnen komen voor een werkvergunning.

Op de Links pagina vermelden wij diverse opties voor language courses and links naar inter-cultural programs.image
image


Verschepen en verhuizen
Als eindelijk alles in order is wordt het tijd om enkele schepen achter u te verbranden, of in ieder geval de emigratie te regelen. Het boeken van vliegtickets zal geen probleem opleveren, maar het verschepen van uw spullen kan een hele belasting lijken. Het is goed om te weten dat internationale verhuizers een 'door to door' service aanbieden. Neem de tijd om offertes te bestuderen, want de prijsverschillen kunnen aanzienlijk zijn. Zie een Google search resultaat voor internationale verhuizingen IndonesiŽ.

Uw bagage wordt thuis voor u gedemonteerd en zeevast ingepakt. Afhankelijk van de hoeveelheid gaat al uw bagage in ťťn zeecontainer of in een gedeelde container, gecombineerd met de bagage van anderen. Het kan geen kwaad om heel goed op te letten wat er in welke doos gaat en wat de waarde van uw artikelen is. 
Maak foto's van uw waardevolle spullen en sla die goed op, als print of op uw computer en een USB stick.

In IndonesiŽ arriveert de zending meestal in Tanjung Priok, de haven van Jakarta. Andere bestemmingen, al of niet met overslag, zijn uiteraard ook mogelijk. Het inklaren van de zending is ingewikkeld en kostbaar. Het beste kunt u een agent in de hand nemen die alle verklaringen, bewijzen en formulieren afhandelt. 

Het kan wel een half jaar duren voordat u de container in uw nieuwe woonplaats in IndonesiŽ terug ziet.image
image


Google
 


Share this site with a Friend