Reizen door IndonesiŽ  

 

Om te weten: 
Geografie, Klimaat, Kledingadvies, Paspoort, Gezondheid, Valuta en Betalen, De stad in, Winkelen, Internet, Binnenlandse vluchten, Treinen, Bussen, Autohuur, Over Becaks en OjekIndonesisch eten, Uit eten, Off the Beaten Track, Reizen met kinderen, Sightseeing, Weer naar huis
Geografie
Dit is IndonesiŽ: een tropische archipel van meer dan 18,000 eilanden, die zich uitstrekt rond de evenaar in Zuidoost AziŽ. De meeste eilanden zijn onbewoond en sommige hebben niet eens een naam. De belangrijkste eilanden zijn Java, Sumatra en Bali. Java telt bijna de helft van de totale bevolking van 250 miljoen zielen.


Grotere kaart weergeven


IndonesiŽ is op drie na het grootste land ter wereld (na China, India en de USA). Het heeft drie tijdzones en zou makkelijk passen tussen Ierland tot aan Griekenland.

Zie een kort historisch overzicht van IndonesiŽ.Contact us for more info

Klimaat in IndonesiŽ
De temperatuur op zeeniveau schommelt het hele jaar tussen 24 en 35 graden Celsius. De luchtvochtigheid is hoog. 
In de bergen is het koeler. 

Wie van bergbeklimmen houdt (er zijn heel wat bergen te beklimmen) heeft warme kleding nodig voor de avond en nacht -en voldoende water om uitdroging te voorkomen. 
Ga vooral niet op pad zonder een ervaren gids.

IndonesiŽ heeft twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. Ten zuiden van de evenaar duurt de regentijd in het algemeen van november tot april. Ten noorden van de evenaar is het van mei tot oktober.
Contact us for more info

Kledingadvies
IndonesiŽrs kleden zich erg behoudend en ingetogen. 
Hoewel men vaak mannen in een korte broek ziet lopen, is een lange broek of jeans de norm. 
Vrouwen dragen vaak een lange broek, jeans of lange rokken. Zij dragen bijna altijd lange mouwen. Veel Islamitische vrouwen dragen een hoofddoek. 

Mocht u een dorp aandoen dan is het goed om u enigszins aan de kledingnormen ter plaatse aan te passen. Dus geen korte broeken, topjes en een laag uitgesneden hals. Mannen kunnen het beste in het openbaar een lange broek dragen en een shirt. 

Naaktheid aan het strand is streng verboden.


Contact us for more info

Paspoort, Visa
IndonesiŽ is een veilige en aantrekkelijke bestemming. 
Vraag eventueel advies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor BelgiŽ: Reisadvies IndonesiŽ.

Eenmaal in IndonesiŽ zult u ondervinden dat de meeste IndonesiŽrs vriendelijk en behulpzaam zijn. U hoeft niet voorzichtiger te zijn dan in welke andere wereldstad of welk ander land dan ook.

Buitenlandse bezoekers hebben een paspoort nodig dat tenminste nog zes maanden geldig is op de dag van aankomst.

Met een Nederlands of Belgisch paspoort kunt u een gratis visum krijgen, geldig voor 30 dagen. Het verblijf kan niet worden verlengd.

On Arrival Visa kosten US$ 35. Betalen in euro's (euromunten worden niet geaccepteerd) of met een credit card is ook mogelijk. Dit visum is 30 dagen geldig en kan eenmaal verlengd worden met nog eens 30 dagen. 

Een visum voor een langere verblijfsduur vraagt u aan via de Indonesische Ambassade in Den Haag. 
Vul het formulier online in (ťťn per persoon). Met de geprinte formulieren en bijbehorende documenten meldt u zich bij de ambassade. 
Het visumloket is gesloten op Indonesische feestdagen.

Er zijn visa met afwijkende geldigheidsperioden voor studenten, zakenmensen en sociaal/culturele bezoeken, zoals familiebezoek (visa sosial budaya).

Zie ook de mogelijkheden voor visumbemiddeling van Access Indonesia en CIBT

Het proces na aankomst, bij de immigratie, is gewoonlijk snel en eenvoudig. De douane werkt al even snel.

Let op: net als Singapore, hanteert IndonesiŽ zware straffen, inclusief de doodstraf, voor het bezit van drugs, zelfs minimale hoeveelheden. Dat geldt ook voor softdrugs. In 2015 executeerde IndonesiŽ twaalf ter dood veroordeelde buitenlanders.
Contact us for more info

Gezondheid
Raadpleeg voor alle zekerheid uw arts of de GGD voor advies over eventueel noodzakelijke vaccinaties, zoals voor tyfus, cholera en hepatitis. Mocht u een land aandoen waar Gele Koorts heerst dan is een injectie tegen die ziekte verplicht. 

Malaria komt vrijwel overal in IndonesiŽ voor met uitzondering van West en Oost Java. Het zika-virus komt ook in IndonesiŽ voor.

In de regentijd (april, mei) komt knokkelkoorts voor. Hoewel deze ziekte elk jaar slachtoffers maakt is er geen enkel gevaar als u bij de eerste symptomen een arts raadpleegt. Die symptomen zijn onder andere moeheid, koorts, misselijkheid en overgeven, gebrek aan eetlust en kleine rode vlekjes die na drie of vier dagen op de armen zichtbaar worden. 

Om muggen op afstand te houden kunt u het beste een goed bestrijdingsmiddel gebruiken (met tropische formule). In IndonesiŽ kunt u in bijna elke winkel Soffell kopen en andere gelijksoortige middelen.

Leidingwater is in IndonesiŽ nergens schoon genoeg om te drinken. Gebotteld mineraalwater is overal en zelfs in de meest afgelegen dorpjes verkrijgbaar. Drink overdag vooral voldoende water -dehydratie treedt erg snel op.

Wie graag (snel) bruin wil worden moet heel erg voorzichtig zijn. Een zonnesteek krijgen kan al na 15 minuten, ondanks de beste zonnebrandolie. IndonesiŽrs mijden de zon en lopen zoveel mogelijk in de schaduw. Dat is omdat de zon te heet is om je aan bloot te stellen als het niet heel erg nodig is.

Op steeds meer plaatsen geldt een rookverbbod in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer.

Na uw lange reis naar Indonesi
Ž is het verstandig om het de eerste paar dagen rustig aan te doen. Geef uw lichaam de kans om zich aan te passen aan het tijdsverschil en om de gevolgen van jet lag te boven te komen.  

Mocht u tijdens uw reis onverhoopt een arts nodig hebben dan is Medikaloka in Jakarta, een kliniek van internationale standaard een goede optie. De kliniek is gevestigd in Gedung Graha Irama, Jl. Rasuna Said, Jakarta.
Ook in andere plaatsen zijn goede ziekenhuizen te vinden. Zoals de Mitra Keluarga Group in Jakarta en Surabaya.
Contact us for more info

Valuta en Betalen
IndonesiŽ's valuta is de Rupiah (Rp. of IRD). 

€ 1 = Rp. 16.000
US$ 1 = Rp 13.500
(december 2017)

In alle winkelcentra, hotels, bij banken, op de luchthavens en in de meeste grote straten vindt u ATM's (geldautomaten). In vergelijking tot banken en geldwisselaars is de koers via de geldautomaten het meest voordelig. 
Bij de meeste ATM's (met uitzondering van de ATM's van BRI) kunt u pinnen met in Nederland uitgegeven credit cards en ook met uw pinpas. 
Betaalautomaten geven biljetten van Rp 50.000 of Rp 100.000.

Geldwisselaars (Money Changers) zijn overal te vinden. 

Banken en geldwisselaars weigeren US$ biljetten die een beetje beschadigd zijn. Zij accepteren evenmin US$ biljetten met bepaalde serienummers. 

Vreemde munten, inclusief Euromunten kunt u nergens inwisselen. 

De algemeen bekende creditcards, zoals Visa en MasterCard kunt u ook gebruiken voor boodschappen in de supermarkt (gewoonlijk met een minimum Rp bedrag, zoals Rp 50.000).

Wees voorzichtig wanneer u uw credit card gebruik. Helaas opereren in heel AziŽ professionele credit card bendes.
Contact us for more info


Naar de stad
Op alle luchthavens in IndonesiŽ, inclusief de binnenlandse vindt u taxi's. Op de meeste luchthavens kunt u taxirit vooraf betalen aan een officieel loket (geen afdingen nodig). 
Het loket bevindt zich meestal in de bagageruimte of in de aankomsthal. Er gelden vaste tarieven, meestal inclusief toeslagen voor tolwegen. 

De tweede optie is om een taxi aan de stoep aan te houden, zoals op de internationale luchthaven van Jakarta. De taxi's hebben meters, maar zeker voor Jakarta geldt het dringende advies om de eerste optie te kiezen (Blue Bird taxi), dus vooraf boeken en betalen aann het taxiloket.

Hotels:
IndonesiŽ heeft een overweldigend hotelaanbod, van 5 sterren hotels tot eenvoudige guesthouses, comfortabele of heel eenvoudige home stays en hostels waar u zelf voor zeep en een handdoek moet zorgen. 
Avontuurlijke reizigers die vooraf geen hotelreservering hebben gemaakt zullen altijd een dak boven het hoofd vinden, zelfs in het hoogseizoen (van juni tot september).

Contact us for more info


Winkelen in IndonesiŽ
De meeste winkels zijn zeven dagen per week open van 0800 of 0900 's morgens tot 0900 in de avond.
IndonesiŽ is een paradijs voor shoppers. 

In de grote steden zoals Jakarta, Bandung, Yogyakarta en Surabaya heeft u keus uit talrijke luxe shopping malls die met gemak kunnen wedijveren met winkelcentra in New York, Londen of Singapore. 
Maar er zijn natuurlijk ook traditionele markten, buurtwinkeltjes, supermarkten, boetiekjes, souvenirwinkels en 'antiek' winkels. 
Wat dat laatste betreft, antik betekent in IndonesiŽ klassiek. Indonesisch antik is gewoonlijk pas een paar dagen of weken oud als u het koopt. U moet zeker tot koop overgaan als het (klassieke) ontwerp, het vakmanschap of value for money u aanspreken.

De laatste jaren zijn de kwaliteit en de variatie van souvenirs en de kunstnijverheid sterk verbeterd. En de meeste artikelen zijn goedkoop, tenzij het om houtsnijwerk van hoge kwaliteit gaat (hoogwaardig hout en hoogwaardig vakmanschap). 
De beste plek voor dat soort houtsnijwerk is en blijft Bali. Voor last-minute aankopen is de tax free souvenirwinkel op de luchthaven van Jakarta een goede optie.
Verder is authentieke en klassieke batik z'n (hoge) prijs ten volle waard. Batikmotieven verschillen per streek.

In Sumatra en in de eilanden ten oosten van Bali kunt u ook kwalitatief hoogwaardige geweven stoffen (ikat) kopen. De kleuren van batik en ikat verbleken snel, als u ze thuis aan de muur hangt.


IndonesiŽ is bekend om z'n 24 karaats gouden en zilveren sieraden en (half) edelstenen. Mocht u de verschillende designs niet zo mooi vinden, dan kunt uw eigen ontwerp aanbieden. Het is meestal binnen een paar dagen gereed.
De export van meubilair van tropisch hardhout is een belangrijke industrie. U komt vrijwel overal grote en kleine meubelfabriekjes tegen die graag uw bestelling in ontvangst nemen en u tevens alle rompslomp van de export uit handen nemen.

IndonesiŽ is helaas geen spotgoedkoop land meer. De prijzen in Jakarta en Surabaya benaderen die in Nederland. Buiten de exclusieve winkelcentra zijn de producten wel betaalbaar. 
Internationale merken zijn authentiek, tenzij ze te goedkoop zijn om waar te zijn.
Software en CDs/DVDs met muziek of video zijn doorgaans illegale kopieŽn. Ze zijn spotgoedkoop, meestal niet meer dan Rp 35,000 tot Rp 50,000, maar als u deze artikelen koopt overtreedt u de wet. 

Op de pagina met links staan verschillende opties voor (on-line) shopping.
Contact us for more info

Internetverbindingen
IndonesiŽ kampt nog steeds met lage internetsnelheden. In de meeste grote steden zijn op veel plaatsen wifi hotspots te vinden. Zoals in de winkelcentra, in de meeste coffeeshops en op de vliegvelden. De snelheid is nogal verschillend.

Alle telecom providers in IndonesiŽ adverteren met USB modems en 'mobile hotspots'. De prijzen gelden per twee weken of per maand. De snelheden zijn ruim voldoende, ook voor grotere bestanden.
Sommige producten moet u bij de provider registreren. Dat is ingewikkeld als u geen Indonesisch spreekt. De meeste verkopers zijn meestal bereid om dat voor u te doen. Probeer het product uit voordat u de winkel verlaat.

Verder zijn er bijna overal Warnet (Warung Internet of internetcafťs) te vinden. Steeds meer Warnet hebben ook wifi beschikbaar. De werkstations zijn meestal oud.
Contact us for more info

Binnenlandse vluchten
IndonesiŽ heeft een groot aantal binnenlandse luchtvaartmaatschappijen. Niet alleen Garuda Indonesia maar ook AirAsia, Lion Air, Wings, Citilink, Batik Air, Jatayu Air, Pelita Air en nog verschillende andere airlines. 
Lion Air is berucht om de vele en langdurige vertragingen.

Vanaf Jakarta zijn er dagelijks talloze vluchten naar binnenlandse bestemmingen als Medan, Palembang, Bandung, Semarang, Jogjakarta, Surakarta, Surabaya, Denpasar (hoofdstad van het eiland Bali), Mataram op Lombok, Kupang, Makassar, Balikpapan, Banjarmasin, Ambon, Manado, Biak en Jayapura. 

Tussen Jakarta en Surabaya kunt u kiezen uit meer dan 20 retourvluchten per dag. De dienstregeling staat op de websites van de luchtvaartmaatschappijen.

Zie onze gids voor Jakarta's Soekarno-Hatta International Airport terminals.

Op tijd vertrekken en aankomen en een efficiŽnte bagageafhandeling zijn eerder norm dan uitzondering. Maar door het enorm snel groeiende aantal vluchten hebben de grote vliegvelden (Jakarta en Bali) steeds vaker te maken met 'wachtrijen' voor aankomende en vertrekkende vluchten. 
Plan uw aansluiting dan ook niet te krap.

U kunt uw reserveringen maken via een reisagent, maar ook via airlines in Nederland. Het is echter meer betrouwbaar en goedkoper om uw binnenlandse vluchten pas te reserveren na aankomst in IndonesiŽ.

Op alle luchthavens zult u waarschuwingen zien om geen gebruik te maken van calo (illegale tussenhandelaars) maar uw tickets rechtstreeks aan het loket te kopen.Contact us for more info

Treinen
Op Java en in sommige delen van Sumatra is een treinreis een goed alternatief om een grote afstand betrekkelijk comfortabel en voor heel weinig geld af te leggen. U kunt kiezen uit drie klassen: economy (ekonomi), business (bisnis) and executive (eksekutif). 

De economy service heeft nu airconditioning en genummerde zitplaatsen. Ekonomi treinen stoppen op alle stations en zijn dus lang onderweg. 

Business klasse is al een stuk beter en heeft air conditioning en bredere zitplaatsen. 
Gewoonlijk is er in bisnis ook een catering service. 

De beste service en het meeste comfort levert de eksekutif klasse. De wagons hebben air conditioning, de rugleuning van de stoelen is verstelbaar en er is voortdurende catering. De tarieven voor een enkele reis van Jakarta naar Surabaya, een afstand van bijna 1.000 kilometer over Java, kost niet meer dan zo'n 50 Euro (voor de duurste nachttrein). 

Tickets moet u vooraf reserveren. Dat kan op de stations, online of bij de supermarktketen IndoMaret. 

In Bandung is een test gestart, waarbij passagiers van lange-afstandstreinen moeten inchecken, zoals voor een vliegreis. De bagage wordt gescand.

Verkopers mogen niet langer op de perrons en in de treinen komen om hun waren te verkopen.

Tijdens nationale feestdagen, zoals Idul Fitri en kerstmis kan het bijna onmogelijk zijn om trein of buskaartjes te krijgen. De prijzen zijn vaak het dubbele of driedubbele. Wees in die tijd voorzichtig als u besluit een kaartje te kopen. Als er geen stoelnummer op het ticket staat, moet u urenlang staan.

Het grootste deel van Java's netwerk heeft inmiddels dubbel spoor. De vertragingen zijn daarmee een stuk minder dan enkele jaren geleden.

Op alle grote stations zult u waarschuwingen lezen om geen gebruik te maken van illegale calo (tussenhandelaren) en uw ticket direct aan het loket te kopen.

In de categorie Transportation op onze Links pagina kunt u links vinden naar sites met de treintarieven en dienstregeling.Contact us for more info

Bussen
Als u voldoende tijd heeft is een busreis een aantrekkelijke manier om alle geuren en kleuren van IndonesiŽ te ervaren. Bussen zijn nog steeds erg populair. Het is zelfs mogelijk om met de bus het heIe land te doorkruisen, bijvoorbeeld vanaf Medan in Noord-Sumatra helemaal naar Surakarta (Solo) in Midden-Java, of van eiland naar eiland van Surabaya (Oost-Java) naar Kupang (West-Timor). Zelfs de tarieven voor de intercity bussen zijn laag en ze hebben altijd air conditioning. 

Een mogelijk nadeel is dat de stoelen niet zijn gebouwd op  westerse maten. 
Op de busterminals en ook in de bussen moet u goed oppassen voor zakkenrollers en mensen die u ongevraagd allerlei diensten aanbieden. Probeer een plaats voorin de bus te vinden en houdt uw bagage in het oog.

Het aantal ongelukken met bussen is erg hoog. Dat komt door het slechte onderhoud van het materieel, vermoeidheid van de chauffeur en de smalle wegen.
Contact us for more info


Autohuur
In de afgelopen jaren is het huren van een auto een normale en betaalbare zaak geworden. Bali is ongetwijfeld de plaats met de meeste autoverhuurbedrijven, inclusief Avis and Hertz.

Om een auto te huren moet u uw paspoort en een internationaal rijbewijs laten zien en dan bent u snel onderweg. Het is gebruikelijk dat u wegrijdt met een bijna lege tank. Niet boos worden, want zo hoort het. Men verwacht dat u de auto ook weer inlevert met een (bijna) lege tank.

Een halve dag een auto huren betekent dat u de auto 12 uur mag gebruiken. Een hele dag huur telt 24 uur.

IndonesiŽ kent verkeersregels, maar de meeste chauffeurs doen daar niet ingewikkeld over. De meest gehanteerde regel is: zo snel mogelijk naar de eindbestemming, op wat voor manier dan ook. Gelukkig rijdt men meestal links, maar ook dat is geen absolute garantie. Met name fietsers, motorrijders en becak staan erom bekend dat zij zowel de linker als de rechter kant van de weg gebruiken, met name in het donker. 
Becaks en fietsers voeren nooit licht. Dat belooft dus onverwachte en avontuurlijke ontmoetingen in het donker! Dorpelingen houden ervan om de weg 's avonds als ontmoetingspunt te gebruiken voor ontspannen babbels en ook om lekker op te liggen. Buitenlandse chauffeurs doen er verstandig aan om zich een uiterst ontspannen houding aan te meten en met de stroom mee te gaan.

Een alternatief voor zelf rijden is een auto met chauffeur te huren. Dat heet borongan (letterlijk: het lenen van een auto of minibus met de chauffeur). U kunt gaan waar u maar wilt en net zo lang als u wilt. 

Indonesische chauffeurs zijn gewend om urenlang te rijden. 
Ze maken met gemak een ritje van 1.000 kilometer van Surabaya naar Jakarta in 12 of 15 uur, rusten een paar uur uit en rijden dan weer rustig het hele eind terug met een nieuwe vracht (passagiers). Niettemin, uit veiligheids- en humanitaire overwegingen verdient het aanbeveling om het rijden te beperken tot 8 uur per dag. De dagtarieven voor borongan liggen rond de Rp 400,000 (plus brandstof).

Een goedkopere manier van vervoer is een minibus met andere passagiers te delen. Deze vorm van semi openbaar vervoer heet 'travel'. Er zijn talloze grote en kleine ondernemingen die zich bezighouden met deze vorm van lijndiensten tussen grote en kleine plaatsen. Een kaartje van Jakarta naar Jogjakarta kost ongeveer Rp 80,000 per persoon. 
Tickets zijn verkrijgbaar via hotels, reisagenten en bij gespecialiseerde agenten.
Contact us for more info

Becak en Ojek
IndonesiŽ kent enkele exotische vervoermiddelen, onder andere de fietstaxi of betjak (becak) en ojek. Dat laatste is een motorfiets waarmee de eigenaar zich verhuurt als taxi. U zegt waar u naar toe wilt, klimt achterop en dat is dat. Hoewel de tarieven volgens Nederlandse normen laag zijn kunt u desgewenst van harte afdingen.

Dat geldt ook voor de becak. Buiten de kern van Jakarta vindt u becak in allerlei uitvoeringen, zelfs gemotoriseerd. U kunt een becak aanhouden op het heetste deel van de dag en midden in de nacht en, met enig geluk, zelfs midden in een zware tropische onweersbui. De becak is alleen economisch op korte afstanden van niet meer dan vijf kilometer. 
Als u wat Indonesisch spreekt, of de becakrijder een beetje Engels zult u vaak versteld staan van zijn humor, filosofische inzichten of zijn belangstelling naar u en Nederland.

De culturele steden Jogjakarta (Yogyakarta of Yogya) en Surakarta (Solo) staan bekend om hun talrijke becak, maar die zijn ook te vinden in Medan, sommige delen van Jakarta, Bandung, Semarang, Surabaya, Makassar en Bali.

In Yogyakarta 'stunten' becak met een laag tarief (circa Rp 2.000) om een uur rond te rijden. Tijdens de rit stopt u bij verschillende (souvenir)winkels in de hoop dat u er iets koopt. De becak chauffeur krijgt daarvoor een commissie.

Zorg, als u gebruik maakt van de becak, dat tassen en camera's binnenboord blijven. Razendsnel opererende dieven op brommers hebben het op uw kostbaarheden voorzien. Gelukkig komt deze vorm van straatroof maar zelden voor.

Eťn van de becak rijders in Yogyakarta spreekt Nederlands. U kunt hem boeken via Facebook. Zoek naar Harry van Yogya. Zijn vaste stek is in de omgeving van het bij toeristen geliefde Prawirotaman.
Contact us for more info

Indonesisch eten
U zult in IndonesiŽ talloze gerechten tegenkomen die in Nederland nooit op de menukaart staan. De variatie is net zo groot als de diverse Indonesische culturen. Voor de meeste IndonesiŽrs is rijst de basis van alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner. 

In de meer oostelijke provincies, waar het klimaat droger is, maakt rijst plaats voor maÔs en knolgewassen zoals cassave. MaÔs en knolgewassen verliezen geleidelijk hun populariteit en krijgen het stigma van 'voedsel van de armen'. 

Gekookte of gebakken rijst eet men graag met ťťn of meer vlees-, vis- of groentengerechten.  IndonesiŽrs vinden pas dat het eten smaakt als het pittig is. Het gebruik van sambal (hete pepers) is dan ook algemeen.

De smaak van het voedsel hangt sterk af van de plaatselijke situatie, maar in het algemeen is het pittig tot zeer pittig.

Een uitstekende en zeer betaalbare manier om kennis te maken met het echte Indonesische eten is in een Padang restaurant. Het personeel zet een tiental gerechten op tafel. Eet wat u lekker vindt en u betaalt alleen wat u hebt geconsumeerd. 

Mocht u toch trek krijgen in burgers of pizza dan kunt u ook in IndonesiŽ uitstekend terecht. Bijna alle internationale fastfood ketens zijn aanwezig. Bovendien serveren alle hotels een internationaal menu.

Nederlandse bezoekers kunnen verrast opkijken wanneer zij een bruin Holland's Cafe tegenkomen en menukaarten waarop huzarensalade en soms zelfs hutspot of bitterballen voorkomen. 

Wie gewend is aan een ontbijt met bacon and eggs moet er rekening mee houden dat de eggs geen probleem opleveren, maar dat bacon in een Islamitisch land als IndonesiŽ moeilijk verkrijgbaar is, met uitzondering van Bali en internationale hotels in de grote steden.

Voor vegetariŽrs wordt het steeds makkelijker om iets van hun gading te vinden. In de steden verschijnen steeds meer vegetarische restaurants. In kleine plaatsen kan dat iets lastiger worden. In ieder geval zijn de volgende gerechten geschikt: gado-gado, pecel, ketroprak, karedok, siomay, tempe goreng.

We hebben enkele "food links" hier. Een gratis eBoekje met recepten kunt u hier downloaden. 
Contact us for more info

Uit eten, fooien
Af en toe zult u denken dat het erop lijkt dat IndonesiŽrs de hele dag en het grootste deel van de nacht eten en drinken. Het aantal restaurants, eetstalletjes en verkopers van hapjes en drankjes is verbazingwekkend. Met name in de steden is het niet moeilijk om wanneer dan ook een stalletje te vinden. 

Voordat u IndonesiŽrs uitnodigt voor lunch of diner, is het goed om te weten dat wij eigenlijk niet gewend zijn aan lang tafelen. In een restaurant bestellen wij snel, eten snel en zijn wij snel weg. Daarom, als u merkt dat u gasten wat onrustig worden en dat de conversatie stokt, dan ligt dat niet aan problemen rond uw gastvrijheid. Integendeel, uw gasten vinden waarschijnlijk dat zij al te lang van uw gastvrijheid gebruik hebben gemaakt.

Fooien geven in IndonesiŽ is erg makkelijk. Wat u ook geeft is welkom en als u geen fooi geeft dan is dat ook geen probleem. Restaurantpersoneel, met uitzondering 4 of 5 sterren hotels, verwachten al helemaal geen tip.
Aan de andere kant, gidsen zijn voor hun levensonderhoud geheel of grotendeels afhankelijk van uw fooi, omdat hun basis salaris (als ze dat al hebben) te laag is om van rond te komen.
Contact us for more info

Off the beaten Track
Veel toeristen volgen nog steeds het vaste patroon: van west naar oost over Java naar Bali. Maar dat is lang niet alles, want IndonesiŽ heeft een enorm en grotendeels onontdekt aanbod om toeristen te laten genieten. 

De eilanden Nias en Sibolga in Sumatra zijn maar een voorbeeld. U vindt daar geen luxe golf resorts, maar alle mogelijkheden om te surfen. Als u wilt duiken of snorkelen kunt u onder meer terecht op het afgelegen eiland Selayar in de provincie Zuid-Sulawesi
U kunt trekken op Flores, of de draken bekijken op Komodo

Ook het eiland Madura, vlakbij Surabaya heeft een aantal verrassingen, zoals de periodieke stierenrennen. 

In Lombok, ten oosten van Bali kunt u IndonesiŽ's hoogste vulkaan beklimmen. Dat is niet al te gemakkelijk en u moet dat echt alleen doen onder begeleiding van een ervaren gids.

In Sulawesi kunt u ontspannen en langzaam cruisen met een traditionele zeilschoener (pinisi). In
Kalimantan kunt u met een snelle prauw de rivier op gaan en grotendeels traditionele Dayak-dorpen bezoeken. 

Meer details op onze Sights pagina en via de Links.
Contact us for more info

Reizen met kinderen
Misschien ziet u er tegenop om een lange en dure reis te maken kinderen, als het niet strikt nodig is. Niettemin, met een beetje voorbereiding zullen kinderen net zo genieten van de reis als u en zich te verbazen over van alles en nog wat.

Tijdens de lange vlucht geven baby's vaak de minste problemen. Ze slapen het grootste deel van de reis en worden alleen wakker voor de voeding of voor een schone luier. Na aankomst hebben zij meestal geen enkele last van de warmte.

Moet u een koffer vol babyvoeding en luiers meenemen? Waarschijnlijk niet, want de internationale luiermerken zijn verkrijgbaar in de supermarkt, aangepast voor het tropische klimaat. 

Babyvoeding en poedermelk zijn in IndonesiŽ verkrijgbaar in diverse samenstellingen. Babyvoeding is smakelijk en meestal gebaseerd op rijst, in plaats van aardappelen. De meeste keus is in gevriesdroogde voeding, waaraan u alleen warm water of melk hoeft toe te voegen. 
Populaire merken zijn Promina, Sun, SGM en nog enkele andere.

Oudere kinderen hoeven in IndonesiŽ niet bang zijn dat zij hun favoriete burger, pizza, fried chicken, of patat moeten missen.

Het is goed om ruim voor het begin van de reis de kinderen nauw te betrekken bij alle voorbereidingen. 
U kunt u kinderen bijvoorbeeld een en ander vertellen over de tradities in IndonesiŽ, de diverse talen, het klimaat en hoe avontuurlijk het zal zijn om allerlei vreemde dingen te ontdekken.

IndonesiŽ heeft veel ontspanningmogelijkheden voor kinderen, zoals pretparken in Jakarta, safariparken (in de omgeving van Bogor, West-Java, bij Tretes, Oost-Java en in Bali), zeiltochtjes in Bali of Pasir Putih (Oost-Java), zwemmen, gamehallen en nog veel meer.

Niettemin kan het reistempo van volwassenen voor kinderen te hoog zijn. 
Stem uw tempo dan ook af op de kinderen. Het is vast geen probleem om iets minder te zien en iets langer op elke plaats te verblijven. 
Probeer urenlange trips in de auto te voorkomen. 
Kinderen ervaren de wereld op een andere manier dan volwassenen en hebben meer tijd nodig om alle indrukken te verwerken.

IndonesiŽrs zijn dol op kinderen en zullen geen kans voorbij laten gaan om 'hallo' te zeggen, uw kinderen aan te raken of snoepjes uit te delen. Met name kinderen met blond haar en blauwe ogen zijn voor iedereen erg aantrekkelijk, zowel kinderen als volwassenen. Soms kan alle aandacht teveel worden. Een goede tip van ervaren ouders: draag de peuter in een rugdrager.Contact us for more info

Weer naar huis
Als het tijd is om weer naar huis te gaan moet u niet vergeten om niet alle Rupiah uit te geven. U moet namelijk nog Rp. 150.000 per persoon luchthavenbelasting betalen tijdens de check-in (Rp. 200.000 in Bali en Surabaya). 

Luchthavenbelasting is inbegrepen in de ticketprijs van Garuda Indonesia.


Google
 


Deel deze site met iemand anders