Cultuur

Onderwerpen op deze pagina:
Cultuur, Smile, Uw rechter hand, Blote voeten, Badkamers, Verfijning, "Hello Mister", Godsdienst, Basa-basi

back to top

Links over Indonesische cultuur

Kunst
Batubulan Fine Art Gallery, Jakarta (hedendaagse schilderkunst)  
galeri Inggil (art gallery met moderne Indonesische schilderkunst, Jakarta)
Indonesian Art Gallery (modern paintings from Indonesian and Western painters)  
Network Indonesia (A Belgium based site with, on this page, information about contemporary Indonesia artists)  
Selasar Sunaryo (Modern Indonesian Art Gallery, Bandung)   

Cultuur
Have a look at our Indonesian History page.
joglosemar (veel details over de hofcultuur van Yogyakarta, Semarang en Solo)
Reog (traditionele dans uit Ponorogo, Oost Java)

Humor
Free laughs (Pak Edy's site -uitsluitend in het Indonesisch en Javaans) 
ketawa (well, culture...see what we find humorous -in Indonesian only) 

Literatuur
Enjoying Indonesia is ons gratis eBook 
gramedia (Gramedia is een van de grootste uitgeverijen) 
lontar (Lontar Foundation: Indonesian literature)
sarikata (korte verhalen in het Indonesisch: Kumpulan Intisari Cerita Indonesia Terbesar. Terdiri dari Dongeng, Kata Mutiara, Hikayat, Renungan, Humor, Puisi, Renungan, Sastra, dll.)
ubudwritersfestival (het jaarlijjkse Writers and Readers festival in Ubud, Bali)  
Ganeshabookshop (boekhandel met alles over Bali en Indonesia) 


Musea
Jakarta History Museum (Museum Fatahillah in het oude stadhuis van Batavia)
museumrudana (Museum Rudana, Bali)
taman mini Indonesia (Indonesia in Miniature Park)
All museums grote en kleine musea  in Indonesiaback to top

Indonesische culturen
IndonesiŽ heeft meer dan 300 culturen en meer dan 1.000 talen. 

Er is heel veel geschreven over aspecten van de Indonesische culturen (met name die van Bali en Java).
Voor een afwijkende benadering van het onderwerp bevelen wij ons e-boek "Enjoying Indonesia" aan op onze Boekenpagina

We kunnen zeggen dat IndonesiŽ een snel moderniserend land is waar heavy metal, sexy dangdut en rap naast de langzame, traditionele en hoog gestileerde hofdansen voorkomen met episodes uit de Ramayana en Mahabharata. Vooral op Java behoudt de wajang zijn belangrijke plaats in de samenleving.

Video clips:
Balinese dans
Javaanse hofdans
West Javaanse Angklung
Voelen IndonesiŽrs zich IndonesiŽr? Het is moeilijk te zeggen. Als we naar de dagelijkse gesprekken luisteren zou men "ja" kunnen zeggen. 
Maar sociologen en antropologen  zullen te berde brengen dat IndonesiŽrs zich in de eerste plaats identificeren met hun etnische achtergrond (Javaan, Madoerees, Balinees, Batak zijn, enzovoort). 
Door de grootte van het land is dat onvermijdelijk, zelfs na een proces van nation building dat begon na de onafhankelijkheid in 1945.

Lees ook de informatie over Indonesian History (in het Engels).back to top
Smile!
IndonesiŽrs zijn erg vriendelijk, zeggen de meeste reisgidsen. En dat is waar. Ondanks de ernstige economische en politieke problemen van de afgelopen jaren zijn IndonesiŽrs open en vriendelijk gebleven. Zij lachen veel en glimlachen veel. Ook als verontschuldiging of uit verlegenheid.

Er kan een moment komen dat u in IndonesiŽ op het punt staat uw geduld te verliezen of boos te worden, zoals in het verkeer. Wat er ook gebeurt, het is het beste om kalm en vriendelijk te blijven. 
Een glimlach doet wonderen om zelfs de meest ingewikkelde situatie tot een goed einde te brengen.back to top
Uw rechter hand
Eťn van de belangrijkste culturele verschillen met Nederland is het gebruik van de rechter hand. Wat u in het openbaar ook doet, gebruik nooit uw linker hand om iets aan te geven of in ontvangst te nemen. 
De linker hand wordt als vies beschouwd. Waarom? IndonesiŽrs gebruiken hun linkerhand om zich na het gebruik van het toilet schoon te maken. 
Misschien is dat een van de redenen waarom linkshandige kinderen op school onmiddellijk leren om hun rechter hand te gebruiken.back to top
Blote voeten en koele vloeren
De meeste IndonesiŽrs doen un schoenen of sandalen uit voordat zij een huis binnen gaan. Dat is niet zo gek, want in een tropisch klimaat is het erg verfrissend om met blote voeten op koele plavuizen te lopen.

Thuis zitten mensen het liefst op matten op de grond. Heel ontspannend en zo kijken zij naar de TV, kletsen met vrienden, eten en drinken en soms vallen zij gewoon op de grond in slaap. 
Als u bij iemand thuis wordt uitgenodigd, komt u vast terecht in de kamer die speciaal is ingericht voor bezoek en waar u heel formeel op stoelen ziet (en met blote voeten). 
Maar als u naar de woonkamer wordt verwezen beschouwt men u als familielid of een heel goede vriend. Ook in de woonkamer treft u stoelen en een bankstel aan, maar iedereen zit ontspannen op de vloer.back to top
Badkamers
Het gebruik van de badkamer of het toilet kan in verschillende landen voor ongemak of vertwijfeling zorgen.
In IndonesiŽ geldt dat een schone badkamer of toilet kletsnat hoort te zijn. Op sommige plaatsen kunt u nog geconfronteerd worden met een traditioneel hurktoilet,maar westerse wc's zijn een normaal gezicht, met name in de hotels. 
Toiletpapier is buiten de hotels geen vast onderdeel van de wc. Dat hoeft ook niet, omdat IndonesiŽrs een plastic steelpannetje met water gebruiken. Het water neemt de plaats in van toiletpaper.

Een traditionele Indonesische douche is uitermate verfrissend. U gebruikt daarbij geen moderne douche met mengkranen, maar het plastic steelpannetje. De meeste badkamers bestaan uit een kleine, maar hoge kuip met water. 
U vraagt zich ongetwijfeld af hoe het mogelijk is om in de kuip te stappen. Het antwoord is om dat vooral niet te doen. De badkamergebruiker schept heel eenvoudig een pannetje koud water uit de kuip en giet dat over zich heen. Zoals gezegd; heel verfrissend, vooral in de koele ochtenden in Bogor, Bandung, DiŽng of Malang.back to top
Verfijning
Halus betekent verfijnd. Verfijnd zijn, niet het hart op de tong hebben, met zachte stem spreken, confrontaties en conflicten vermijden, indirect zijn en gezichtverlies voorkomen maken deel uit van het ideale gedrag van de hoogste sociale elite in Midden-Java en Yogyakarta. 

In bepaalde opzichten geldt halus ook in lagere milieus en sommige aspecten van het concept kunt u herkennen wanneer u in contact komt met Javanen en Balinezen. 
Niettemin, in het verkeer is halus een onbekend verschijnsel. 

Geduldig in de rij staan en op je beurt wachten wordt nog lang niet overal in praktijk gebracht en het gedrag van de clientŤle is dan allesbehalve verfijnd. back to top
"Hello Mister!"
Het is moeilijk om niet met IndonesiŽrs in contact te komen. U zult al snel ervaren dat de meeste mensen, ongeacht leeftijd, klasse of onderwijsniveau graag een praatje met een buitenlander aanknopen. 
Ze zijn praatgraag en vriendelijk en toch, tot op zekere hoogte, ook een beetje bang voor alles wat buitenlands is. 
Misschien is dat ook niet zo gek voor een land dat nog steeds een collectief trauma heeft van 300 jaar kolonisatie. 

IndonesiŽrs houden ervan om allerlei vragen te stellen. Sommige kunnen Europeanen tegen de borst stuiten, al zijn het voor een IndonesiŽr heel algemene vragen. 
Vaste vragen in het repertoire zijn hoe u heet, waar u vandaan komt, of u getrouwd bent (en zo niet, waarom niet), hoeveel kinderen u heeft (en zo niet, waarom niet) en wat uw godsdienst is. 
Daarna gaat het vaak om uw mening over de economische en politieke situatie in IndonesiŽ, in uw land en in de wereld.

Om uw aandacht te trekken zult u vaak "Hello Mister" horen.  Hoewel 'mister' nogal grof klinkt moeten wij niet vergeten dat de kennis van het Engels nog erg beperkt is. Het is niet de bedoeling van de mensen om grof tegen u te zijn. 
Tussen haakjes, "Hello Mister" wordt ook wel gebruikt om vrouwen aan te spreken. Als u reageert zult u beloond worden met een brede glimlach.back to top

Godsdienst
IndonesiŽ is het land met de grootste concentratie islamieten ter wereld. Meer dan 80 procent van de bevolking is islamiet. 
Ook voor de gelovigen van andere godsdiensten, christenen, boeddhisten en hindoes geldt dat zij over het algemeen erg religieus zijn.

Pancasila
, de Staatsfilosofie, bepaalt dat iedereen in een van de monotheÔstische religies moet geloven. 
Dat verklaart waarom IndonesiŽrs niet begrijpen dat er mensen zijn (vooral buitenlanders) die zonder godsdienst door het leven gaan.

In tegenstelling tot wat u misschien leest of hoort in het nieuws gaan mensen met verschillende godsdiensten harmonisch met elkaar om. 
Niettemin geldt er een ongeschreven wet dat men godsdienst niet in het openbaar bespreekt. Men accepteert de religie van de ander. 
Niet alleen de islamitische feestdagen worden erkend, maar ook de christelijke, hindoe en boeddhistische feestdagen. Een lijst met nationale feestdagen staat op de Home pagina.back to top

Basa-Basi
Het zal niet lang duren voordat iemand u uitnodigt om langs te komen. Adressen en telefoonnummers worden uitgewisseld. Als u dan voor de deur staat, merkt u misschien tot uw verrassing en vertwijfeling dat uw gastheer of gastvrouw de afspraak kennelijk is vergeten. 
Het ritueel van elkaar uitnodigen is in IndonesiŽ bekend als basa-basi. Het is het best te vertalen met prietpraat of een oppervlakkige babbel en niemand verwacht dat u het serieus neemt. 

Er is wat ervaring voor nodig om aan te voelen wanneer een uitnodiging (of een gesprek) geen basa-basi is. Daarom, als u iemand echt wilt uitnodigen, maak dan heel duidelijk dat u het meent. 

De beste maner om dat te doen is met behulp van een collega of een wederzijdse vriend of kennis. Als u al wat Indonesisch spreekt kunt u het ook zelf doen, bijvoorbeeld door te zeggen: bukan basa-basi ("geen prietpraat", en dat is toevallig ook de slogan van een bekend sigarettenmerk).


Google
 


Share this site with a Friend